Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politologiya_teoriya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
549.89 Кб
Скачать

19. Якими особливостями характеризувалась суспільно-політична думка підрадянської України у 1960 – 1980-х рр.

В подальшому українська суспільно-політична думка за умов підрадянського статусу України знайшла свій вияв, зокрема у : мінімальних національних домаганнях Спілки письменників України другої половини 80-х років; політичних прагненнях Української Гельсінської спілки (1988-1990) до конфедерації республік СРСР , а згодом до їх повної самостійності, загальнодемократичних та національних вимогах нетрадиційних громадянських об’єднань, новостворених політичних партій; прийняття Декларації про державний суверенітет України 1990 р. та проголошення Акту про незалежність України 1991 року.

20. З’ясуйте суть марксистського та немарксистського підходів щодо історичного періоду виникнення політики як суспільного явища.

Представники марксистської точки зору появу політики пов’язують лише з класовим розшаруванням суспільства і виникненням держави, зміст і спрямування діяльності якої були прерогативою панівного класу. Представники ж немарксистської точки зору (Д. Пікклз, Р. Даль, ін.) вважають, що політика виникла одночасно з формуванням стійких груп людей, об’єднаних спільними інтересами та цілями. В цих групах виникають відносини панування і підпорядкування, поступово формуються відповідні органи політичної влади та політичні інститути.

  1. З’ясуйте сутність консенсусного та конфліктологічного розуміння політики.

Щодо періоду виникнення політики як виду соціальної діяльності виділяють дві точки зору—марксистську (конфлітологічну) та немарксистську (консенсусну). Представники першої позиції появу політики пов’язують лише з класовим розшаруванням суспільства і виникненням держави, зміст і спрямування діяльності якої були прерогативою панівного класу. Представники ж немарксистської (консенсусної) точки зору (Д. Пікклз, Р. Даль, ін.) вважають, що політика виникла як засіб узгодження інтересів в умовах диференційованого суспільства з метою збереження його цілі.

22. Розкрийте зміст теологічного, натуралістичного і соціального підходів пояснення політики.

Найбільш розповсюдженими є теологічні, натуралістичні, соціальні пояснення політики.

Теологічний підхід формується у І тисячолітті до н.е., зводиться до божественного трактування політики. Джерелом і регулятором останньої є Бог, а людина –лише виконавець Божої волі і тому не повинна втручатись в політичний процес.

Натуралістичний підхід ставить у центр уваги природні чинники розвитку політики, а саме природне середовище, географічне розташування країни, кліматичні умови, рельєф місцевості тощо.

Соціальний підхід- політика обумовлюється суспільними чинниками(соціально-економічні, правові, соціально-культурні).

23. Назвіть та поясніть функції політики.

Функції політики — це основні напрями її впливу на суспільство. Оскільки вплив політики на суспільство є багатоманітним, то виокремлюються багато різних її функцій. Головною з них є та, що випливає із самої сутності політики та її соціального призначення і полягає у керівництві та управлінні суспільними процесами й забезпеченні завдяки цьому єдності та цілісності суспільства.

Інші функції політики підпорядковуються головній. До них, зокрема, належать:

  • вираження і задоволення соціальних інтересів. Політика покликана створювати членам суспільства можливості для вираження і задоволення їхніх суспільно значущих інтересів і потреб;

  • інтеграція суспільства на основі узгодження соціальних інтересів. Політика координує соціальні інтереси і потреби, певним чином субординує їх, підпорядковує часткові інтереси загальним.

  • раціоналізація соціальних суперечностей і конфліктів, їх цивілізоване вирішення через діалог членів суспільства між собою і з державою;

  • соціалізація особи, тобто становлення індивіда як члена людської спільноти, включення його у складний світ суспільних відносин.

  • забезпечення наступництва та інноваційності суспільного розвитку.

Завдяки політиці забезпечується послідовність розвитку суспільства, в управлінні суспільними процесами враховується досвід попередніх поколінь і одночасно впроваджуються зумовлені назрілими потребами й вимогами новації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]