Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politologiya_teoriya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
549.89 Кб
Скачать
  1. Дайте визначення понять: форма державного правління, форма державного устрою, політичний режим.

Форми державного правління. Форма правління держави – це структура вищих органів державної влади, порядок їх утворення і розподілення, компетенції між ними

Форми державного устрою. Форма державного устрою характеризує територіальний поділ держави і співвідношення повноважень центральних та регіональних (місцевих) органів влади

Політичний режим (франц. regime — управління) — система засобів і методів здійснення політичної влади; модель, форма взає­модії державно-владних структур і населення.

  1. Охарактеризуйте абсолютну монархію як форму державного правління.

Абсолютна монархія-це форма правління, за якої верховна влада зосереджена в руках одноособового глави держави (монарха). Ознаками абсолютної монархії є:

  1. Вся влада (законодавча,виконавча, судова) належить монарху;

  2. У державі,як правило, відсутні органи політичної влади, які б формально були незалежними від влади монарха;

  3. Представницькі органи, якщо вони існують мають консультативний характер;

  4. Незалежно від виду абсолютної монархії можуть бути різні режими;

  5. Для абсолютної монархії притаманний лозунг: “Я-держава”.

Серед різновидів абсолютної монархії виділяють - деспотію, теранію, освічений абсолютизм тощо. В сучасний період розвитку держав абсолютна монархія існує в Катарі, Омані, саудівській Аравії.

  1. Дайте характеристику конституційної монархії як форми правління, її різновидів – дуалістичної та парламентської монархій.

Конституційна парламентська монархія характеризується такими особливостями:

  • влада монарха обмежується конституцією , що затверджується парламентом. Монарх не має права змінювати конституцію, а його влада символічна . Наприклад , у Великобританії закони , прийняті парламентом, і рішення кабінету міністрів повинні мати королівський підпис , але при цьому самі монархи не користувалися правом вето з 1710 року і не збираються використовувати його в майбутньому;

  • уряд формується парламентом з представників певних партій , що отримали більшість голосів на виборах в парламент;

  • лідер партії , що володіє найбільшим числом депутатських місць, стає на чолі уряду (прем’єр-міністр - найбільш значна особа в політичному житті);

  • уряд відповідає перед парламентом, а не перед монархом.

У чому зміст збереження інституту монархії в цих країнах? Це певний загальнонаціональний символ, в якому актуалізується історична пам’ять народу.

У дуалістичній монархії повноваження монарха обмежені в законодавчій сфері, але достатньо широкі у сфері виконавчої влади, парламент, навпаки, не має впливу ні на формування уряду, ні на його склад і діяльність. Цей тип монархії має тенденцію до переростання в конституційну монархію або в республіку

Парламентська монархія-ця форма правління існує звичайно у високорозвинутих державах, де перехід від аграрного ладу до індустріального супроводився переважно не докорінним знищенням колишніх інститутів влади, а поступовим їхнім перетворенням і пристосуванням до нових умов (Великобританія, Японія, Нідерланди, Бельгія, Швеція, Канада, Австралія тощо.).

Тут ми спостерігаємо розвинуте розділення влади при дотриманні принципу верховенства парламенту над виконавчою владою, демократичний або принаймні ліберальний політичний режим.

Верховенство парламенту виражається в тому, що уряд, який звичайно призначається монархом, повинний користуватися довірою парламенту (або його нижньої палати), а монарх вимушений призначати главою уряду лідера партії, що має в парламенті (нижній палаті) більшість місць, або лідера коаліції партій, який має таку більшість. Чим ширша партійна коаліція сформувала уряд, тим цей уряд менш стійкий, бо тим важче досягати згоди між партнерами ппитаннях. Часом варто якійсь партії відкликати своїх представників із уряду, як він втрачає необхідну більшість у парламенті (нижній палаті) і часто вимушений піти у відставку.

  1. Порівняйте президентську і парламентську республіки з точки зору повноважень глави держави і способу формування уряду.

Президентська республіка

Парламентська республіка

Президент обирається всенародно, або за особливою процедурою

Президент обирається парламентом і йому підзвітний

Президент є главою держави і главою виконавчої влади

Президент має право достроково припинити повноваження парламенту

Президент формує владу одноособово чи при певному парламентському контролі ним керує

Уряд формується із представницьких партій, що мають більшість у парламенті

За свою діяльність уряд звітує перед президентом

Уряд підзвітний парламенту

Законодавча влада належить парламенту

Парламент може висловити уряду свою недовіру, що тягне за собою його відставку

Президент має право вето закони парламенту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]