Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politologiya_teoriya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
549.89 Кб
Скачать

115. Що представляє собою національна безпека, її об’єкти та виміри?

В широкому розумінні національна безпека – це такий стан держави, який дає їм можливість зберігати свою цілісність і виступати самостійним суб’єктом системи міжнародних відносин. А конкретніше – це державна політика, скерована на створення внутрішніх і міжнародних умов, сприятливих для збереження і зміцнення життєво важливих національних цінностей.

Головними об’єктами національної безпеки виступають: особа (її права та свободи), суспільство (його матеріальні та духовні цінності, суспільні інститути, норми і відносини), держава (її конституційний лад, суверенітет, територіальна цілісність і недоторканність кордонів).

Основними принципами забезпечення національної безпеки в демократичних країнах є : пріоритет прав людини; верховенство права; пріоритет договірних(мирних) засобів у вирішенні конфліктів; демократичний цивільний контроль за воєнною сферою; додержання балансу інтересів особи, суспільства та держави, їх взаємна відповідальність; чітке розмежування органів державної влади.

У змістовому плані розрізняються політична, економічна, воєнна, економічна, інформаційна безпека і безпека у сфері культури як складові національної безпеки. Це говорить про те, що сьогодні одномірне розуміння безпеки як виключно військово-стратегічної проблеми стає надбанням минулого. Національна безпека має тепер багатокомпонентний характер, за якого суто військові чи навіть зовнішньополітичні аспекти вже не є домінуючими для держави, яка існує в системі складних взаємовідносин глобального й регіонального рівнів. Крім того, традиційне тлумачення поняття «національна безпека» істотно розширилося не лише за рахунок введення додаткових вимірів в економічній, національно-культурній, інших сферах буття, а й за рахунок визначення безумовного примату прав і свобод особи над правами держави. Йдеться про необхідність захисту населення як від небажаних внутрішніх і зовнішніх впливів, так і від протизаконних, антигуманних дій державних, урядових, партійних, інших структур.

116. З’ясуйте суть економічної, політичної, військової та інформаційної національної безпеки.

  1. Сутність політичної безпеки полягає у здатності й можливості нації і створюваних нею державних інститутів самостійно вирішувати питання державного устрою, незалежно проводити внутрішню і зовнішню політику в інтересах особи й суспільства. У межах системи міждержавних відносин політична безпека передбачає наявність стійкого політичного суверенітету. Економічна безпека характеризується рівнем розвитку продуктивних сил і економічних відносин, наявністю розвиненої інфраструктури й корисних копалин, кваліфікованої робочої сили та системи її підготовки, характером інтеграції в систему міжнародних економічних відносин. Воєнна безпека полягає у можливості забезпечення інтересів нації збройними засобами, що передбачає наявність сучасних збройних сил, формування систем колективної або загальної безпеки, входження до складу тих чи інших воєнно-політичних союзів. Інформаційна безпека полягає у можливості забезпечення національних інтересів через володіння світовою, регіональною та місцевою інформацією, розвиток електронних технологій, засобів масової інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]