Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politologiya_teoriya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
549.89 Кб
Скачать

9. Назвіть ключові суспільно-політичні ідеї т. Джефферсона

Третій президент США Т. Джефферсон був прибічником договірної теорії походження держави, критикував монархічну форму правління, відстоював право народу брати участь в управлінні країною і контролювати уряд, його право змінити недостойний уряд, виступав проти крайнощів бідності і багатства шляхом зміцнення позицій дрібного фермерського господарства і захисту дрібних виробників від великого капіталістичного господарства. Він підтримував ідею розподілу владу, а також думку про те, що природні права людини є вищими від законів держави і протиріччя між ними мають завжди вирішуватись на користь природних прав. “Все в світі змінюється, - писав Т. Джефферсон, - крім природних прав людини”.

На рубежі ХVІІІ- ХІХ ст.. спостерігається сильний підйом політичної думки в Німеччині перш за все в річищі німецької класичної філософії.

  1. Назвіть ключові ідеї марксистської політичної теорії.

Марксизм формулює положення про подолання відчуження дер­жави від народу, від людини, про необхідність запровадження демократичної державності, самоврядування народу. Шлях до нього пролягає через перехідний період, політичною формою якого є держава диктатури пролетаріату. Ця центральна ідея марксистської теорії виводилася з досвіду революцій 1848-1850 pp. та Паризької Комуни. Суть диктатури пролетаріату — поєднання законодавчої, виконавчої та судової влади.

Щоб досягти цієї мети, пролетаріат повинен здійснити політичну рево­люцію, в процесі якої має бути ліквідована стара й створена нова державна машина. Вона втілюватиме одвічні ідеї справедливості, рівності, демократії в інтересах більшості народу, шляхом примусу стосовно меншості. «Історична місія» пролетаріату може здійснитися лише за умови створення «особливої партії», що дасть змогу робітничому класові стати самостійною політичною силою. Ведучи рішучу ідеологічну боротьбу з класовими противниками, така партія очолить пролетаріат і допоможе йому вийти зі свого «дитинства».

  1. Які основні суспільно-політичні ідеї знайшли своє відображення у “Повчанні” Володимира Мономаха?

"Повчання своїм дітям" – оригінальний твір, де Мономах повчав дітей бути мудрими і діяльними правителями Русі, оберігати єдність держави, любити освіту. "Повчання" – це насамперед настанова голові держави, князю. Володар повинен пам'ятати, що з владою зростає й відповідальність і що обов'язок володаря – завжди залишатися справедливим. Міра справедливості – знання, тому володар мусить уміти все, оскільки інакше він буде залежати від "сильних" і власних синів. Зокрема, В.Мономах вважав, що князь повинен бути добре обізнаним у військових справах, не перекладати свої обов’язки на інших, воєвод, бути справжнім господарем у своєму домі-державі, не чинити зла ні своїм, ні чужим.

"Повчання" давало ряд практичних: порад щодо державного управління, ставлення до підлеглих, політичних норм. Мономах застерігав своїх синів-князів не лише не чинити самим, а й заборонити "служивим" творити беззаконня.

Отже, поряд з моральними думками в "Повчанні" містилися практичні поради щодо керівництва державою та управління підданими. Весь сенс цього твору В.Мономаха полягає в ідеї єднання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]