Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politologiya_teoriya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
549.89 Кб
Скачать
  1. Назвіть сутнісні ознаки конфедерації.

Це союз суверенних держав, який створюється для досягнення конкретної спільної мети. Принцип конфедералізму передбачає збереження повної юридичної та політичної самостійності держав-членів конфедерації, відсутність центральних органів влади, уніфікованого законодавства , єдиного громадянства, судової системи. Взаємини між суб’єктами конфедерації ґрунтуються лише на добровільних договірних засадах для координації дій у розв’язанні конкретних спільних проблем.

Порівняльна таблиця форм державного устрою

Ознаки

Унітарна держава

Федерація

Конфедерація

Конституція

Єдина

Суб’єкти приймають свої конституції на основі загальносоюзної

Кожен суб’єкт має власну конституцію, а підвалиною для утворення конституції є союзний договір

Вищі органи влади

Єдині

Двопалатнийпарламент

Центральна влада відсутня; є спеціальні спільні органи для координації дій у розв’язанні конкретних проблем

Громадянство

Єдине

Єдине (поряд з грома-дянством суб’єктів федерації)

Єдине громадянство відсутнє

Система прав

Єдина

Єдина; суб’єкти можуть мати свої підсистеми

Єдина система права відсутня

Судова влада

Єдина

Єдина; суб’єкти можуть мати свої підсистеми

Самостійна судова система кожного суб’єкта

Територія

Єдина

Складається з території суб’єктів федерації

Єдина територія відсутня

Валюта

Єдина

Єдина

Кожен суб’єкт має власну грошову одиницю

  1. Вкажіть, якою є Україна з точки зору форми правління, форми устрою, політичного режиму.

Форма держави – це сукупність найбільш загальних ознак держави, зумовлених інституціональними, територіальними, функціональними способами організації влади. Форму держави розкривають 3 основні категорії: форма державного правління, форма державного устрою і політичний режим.

Форма правління – це організація верховної державної влади, що характеризується її формальним джерелом. Є дві її форми: монархія і республіка. Основною рисою монархії є те, що влада в ній передається по спадковості. Республіка ж така форма правління, де всі вищі органи є виборними. Україна за формою правління є республікою.

Різновидами республіки є президентська, парламентська і змішана (парламентсько-президентська або президентсько-парламентська) форма правління. Відмінність між цими різновидами полягає в тому, хто або що, тобто глава держави чи парламент відповідно відіграє більшу роль у формуванні і функціонуванні уряду. Україна має змішану форму правління і є президентсько-парламентською.

Державний устрій – це територіальна організація держави. Різновиди унітарна, федеративна і конфедеративна. Україна є унітарною державою. Уніта́рна держа́ва — це єдина цілісна держава, територія якої поділяється на адміністративно-територіальні одиниці, що не мають статусу державних утворень і не володіють суверенними правами.

Політичний режим – це сукупність засобів і методів здійснення політичної влади. Різновиди: тоталітарний, авторитарний і демократичний. Україна за політичним режимом є демократичною державою, оскільки ґрунтується на визнанні народу в якості джерела влади, його права вирішувати державні справи, захищати водночас громадянські права і свободи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]