Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politologiya_teoriya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
549.89 Кб
Скачать

3. Назвіть ключові політичні ідеї Марсилія Падуанського

Відомим мислителем епохи Середньовіччя був Марсилій Падуанський (біля 1275-1343). Він закликав церкву займатись виключно духовною сферою, покладав на неї відповідальність за всі біди світу. Церква, на думку мислителя, має бути відокремлена від держави.

М. Падуанський відстоював дуже сміливу на ті часи думку про те, що народ є джерелом влади в державі. хоча розумів під народом не все населення держави, а лише його найкращу, найдостойнішу частину.

Мислитель був прихильником виборної, а не спадкової монархії, відстоював самостійність держави від церкви у питаннях, пов’язаних з відправленням публічної влади, говорив про обов’язковість закону для всіх у державі, одним з перших в історії світовій політичної думки висунув та обґрунтував ідею про розмежування законодавчої та виконавчої влади.

Ці ідеї М. Падуанського благотворно вплинути на формування в період Відродження і в період Нового часу уявлень про демократичний устрій суспільства. В цілому його творчість свідчить про рішучий розрив з теологічною традицією у поглядах на державно – правові явища.

  1. Назвіть ключові суспільно-політичні ідеї мислителів Реформації (м. Лютер, м. Мюнцер).

Реформація – широкий антифеодальний і антикатолицький рух в Європі в першій половині XVІ століття. Що ж стосується таких діячів як М. Лютер, Т. Мюнцер, то скажу, що вони діяли в Німеччині. Якраз лідером Реформації був М. Лютер (1483-1546), який першим виступив проти індульгенцій (очолював бюргерсько – князівський напрям німецької Реформації). У ході антипапської боротьби він проголосив тезу про “виправдання вірою ”, що завдало нищівного удару по папству та католицькій ортодоксії.

Лютер створив вчення про два світи – духовний та земний. Останній належить людям, а духовний світ охоплює лише тих, хто вірить у Христа. Уряд повинен панувати над черню, бити, вішати, палити, рубати голови, щоб його боялись, і щоб він міг тримати народ у покорі. Проте, згідно поглядів М Лютера, влада має право керувати зовнішньою поведінкою людей, майном, речами, але внутрішній світ людини знаходяться поза юрисдикцією держави. Всі однаково повинні служити Богу. Ніхто з людей не має зверхності над собі подібними. Це тлумачення Лютером основоположень християнства фактично було чи не першою ранньобуржуазною версією принципу рівноправності.

Т. Мюнцер (1490-1525) очолював селян, які були послідовниками Реформації, прагнув повернення до християнства в церковному відношенні селян (селянсько-плебейський напрям). Т. Мюнцер вважав, що Реформація є соціально – політичним переворотом, ненасильницькою ліквідацією феодального ладу, яку повинні вчинити найобездоленіші верстви суспільства – селяни та міська біднота. Саме вони здатні встановити новий суспільний лад без гніту та експлуатації, в якому жоден християнин не мав би приватної власності, не займав би будь – якої урядової посади. Оскільки всі люди рівні перед Богом, постільки всі вони, як вважав Т. Мюнцер, мають бути рівні між собою і на Землі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]