Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politologiya_teoriya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
549.89 Кб
Скачать

117. Назвіть основні цілі, принципи і форми здійснення міжнародної політики.

Міжнародна політика – це сукупна цілеспрямована діяльність народів, держав, їхніх інститутів, соціальних спільнот, об’єднань громадян у сфері міжнародного життя.

Міжнародна політика має ряд цілей, зокрема: територіально-економічні зазіхання держав(були історично першими і пріоритетними впродовж тривалого часу); гегемоністські прагнення великих держав силоміць насаджувати певні моделі суспільного устрою в залежних країнах; протистояння держав іноземному впливові, об’єднання зусиль для спільної протидії такому впливу і втручанню; участь у міжнародному поділі праці і пов’язаному з ним обміні товарами, технологіями, науково-технічними винаходами та духовними цінностями; спільне розв’язання глобальних проблем сучасності (захист довкілля, боротьба з хворобами, наркоманією, злочинністю тощо); спільний захист прав людини, колективне забезпечення міжнародного миру.

Виділяють чотири основні форми реалізації міжнародної політики (йдеться головним чином про зовнішню політику держави) :

  1. пасивна (властива слаборозвиненим країнам і означає відмову від частини суверенітету на користь інших держав);

  2. агресивна (характерна постановка експансіоністських цілей, втручання у зовнішню і внутрішню політику інших держав);

  3. активна (характеризується пошуками рівноваги між зовнішньою і внутрішньою політикою);

  4. консервативна (націлена на захист досягнутого раніше балансу між внутрішньою і зовнішньою політикою).

Міжнародна політика здійснюється на таких принципах: мирного співіснування; колективної безпеки; територіальної недоторканності й політичної незалежності; рівноправності народів і держав; невтручання у внутрішні справи; незастосування сили чи загрози силою; відповідальності агресора; поважання і дотримання прав людини, ін.

118. Дайте визначення міжнародної і зовнішньої політики, назвіть їхніх суб’єктів.

Міжнародна політика – це вся сукупність дій політичних суб’єктів у відносинах між державами та на міжнародній арені в цілому. Це сукупна цілеспрямована діяльність народів, держав, їхніх інститутів, соціальних спільнот, об’єднань громадян у сфері міжнародного життя. Цей вид політики називається ще „світовою політикою”. Важливою складовою міжнародної політики є зовнішньополітична діяльність держави як комплекс дій, спрямованих на забезпечення її національних інтересів в міжнародних відносинах. Саме національні держави виступають головними суб’єктами міжнародної взаємодії. Отже, зовнішня політика – це закордонна діяльність держави як політичного інституту. Дії всіх інших суб’єктів політики на міжнародній арені є складовими не зовнішньої політики держави, а міжнародної політики.

Розрізняють три основних групи суб’єктів міжнародного права й міжнародних відносин у їх формально-правовому розумінні. Це держави, міжнародні організації і міжнародні рухи. Держави були й залишаються головними суб’єктами міжнародних відносин.

Другу групу таких суб’єктів складають багатоманітні міжнародні організації. До них належать міжнародні організації глобального й регіонального масштабу, міжурядові й неурядові організації, інтеграційні угруповання і воєнно-політичні блоки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]