Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politologiya_teoriya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
549.89 Кб
Скачать

5. Чому мислителя епохи Відродження н. Макіавеллі вважають основоположником політичної науки Нового часу?

Мислителя епохи Відродження Н. Макіавеллі (XVI ст.) вважають основоположником політичної науки Нового часу тому, що він вчення про політику розглядав в якості самостійної області знань. Мислитель звільнив політичну науку від релігійно-етичної форми, розглядав політичні процеси як природні, що відбуваються не з Божої волі, а відповідно до певних об’єктивних закономірностей. У центр політичних досліджень учений поставив державну владу й підпорядкував політичну науку вирішенню практичних завдань. Варто зазначити. що античні мислителі свого часу не виділяли політологію з етики і філософії.

6. З’ясуйте сутність теорії державного суверенітету ж. Бодена.

Суверенітет, за Ж. Боденом (Франція), це абсолютна, постійна і неподільна влада. З’ясуємо суть вищеназваних характеристик: абсолютна: не має жодних обмежень для виявів своєї могутності; постійна: існуватиме невизначено тривалий час; неподільна: не ділить ні з ким своїх прерогативів. Але разом з тим він вважав, що держава не повинна втручатись у справи сім’ї, порушувати принцип віротерпимості, збирати податки з підданих без їхньої згоди і всупереч волі власників. Правитель, який нехтує усім цим, є тираном і заслуговує на смерть.

Суттєвими ознаками суверенітету держави, за Ж. Боденом, є: право видавати і скасовувати закони; оголошувати війну і укладати мир; призначати вищих посадових осіб; здійснювати суд в останній інстанції; помилувати.

Найкращою державою є така, в якій суверенітет належить монархові (віддає перевагу абсолютній монархії), а правління має аристократичний і демократичний характер. Таким чином, доводячи необхідність сильної королівської влади, Ж. Боден водночас накреслював межі діяльності державної влади.

  1. З’ясуйте сутність теорії розподілу влади ш. Монтеск’є

Ш. Монтеск’є надав закінченого вигляду концепції розподілу влади, показав необхідність самостійної судової влади. Саме в розподілі влади мислитель бачив гарантію безпеки громадян від беззаконня та зловживання владою. Верховенство права забезпечується при такому розподілі властей, коли вони могли б взаємно стримувати одна одну, і при якому розподіл державної влади було б здійснено між різними державними органами.

8. З’ясуйте сутність теорії народного суверенітету ж.-ж. Руссо

Новий напрямок суспільної думки — політичний радикалізм — пов´язаний з ім´ям видатного французького філо­софа, письменника, теоретика педагогіки, драматурга і компо­зитора Жан Жака Руссо (1712—1778).

Народний суверенітет трактується мислителем як «здійснення загальної волі», необмеженої влади, що направляється загальною волею. За умовами суспільного договору вона належить народу. Ідеї на­родного суверенітету разом з ідеями рівності і свободи (рівних прав і обов´язків) виступають у Руссо як основні принципи республі­канського ладу, центральні пункти його політичної програми.

Народний суверенітет має, відповідно до його вчення, дві ознаки: він невідчужуваний і неподільний.

Виступаючи проти осуспільнення приватної власності, Руссо пропонував все ж зрівняти майнове становище громадян: «Жо­ден громадянин не повинен бути настільки багатий, щоб бути спроможним купити іншого, і жоден — настільки бідний, щоб бути змушеним продавати себе». Все це виявляє егалітарист -ський характер соціальної доктрини Руссо. Вона стала одним з основних ідейних джерел філософії і політичного радикалізму наступних двох століть.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]