Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politologiya_teoriya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
549.89 Кб
Скачать
  1. Що таке ресурси влади? Охарактеризуйте утилітарні, примусові (силові) і нормативні ресурси

Крім джерел влади завжди вказують і на її ресурси. Під останніми розуміють потенціальні основи влади, тобто ті засоби дії на підвладних, які можуть бути використані, але ще не використовуються або ж використовуються недостатньо для досягнення поставлених цілей. Ресурси влади класифікуються за різними ознаками. Так, за характером вони є: утилітарні, , примусові та нормативні.

Утилітарні ресурси – це матеріальні і соціальні блага, пов’язані із задоволенням повсякденних потреб та інтересів людей (кошти, промислові й продовольчі товари, послуги у сфері освіти, охорони здоров’я).

До примусових (силових) ресурсів влади відносяться заходи адміністративного та кримінального впливу, які здійснюються за допомогою армії, служби безпеки, поліції, прокуратури, судів, озброєння, техніки, в’язниць

Нормативні ресурси влади представлені різноманітними соціальними нормами, що регулюють багатоманітні суспільні відносини. А це норми моралі, традиції, звичаї ритуали тощо.

  1. Поясніть форми здійснення політичної влади: панування, керівництво, управління, контроль.

Використання ресурсів влади може перетворити її з можливої на дійсну, яка може виявлятися в таких формах, як панування, керівництво, управління й контроль, що є формами механізму здійснення, реалізації політичної влади

Панування передбачає поділ соціальних груп на пануючі й підлеглі, ієрархію та соціальну дистанцію між ними, виокремлення та відокремлення особливого апарату управління. Панування проявляється в економічній, політичній, та ідеологічній формах.

Керівництво виробленні та прийнятті правлячою групою принципово важливих для суспільства рішень, у виробленні його цілей, завдань, перспектив.

Управління – це практичне застосування влади, тобто пред’явлення панівною групою певних вимог до різних суб’єктів суспільних відносин і спонукання їх діяти відповідно до цих вимог заради досягнення поставлених цілей. Управління є безпосередньою практичною діяльністю по здійсненню прийняти політичних рішень. Контроль – це здатність суб’єктів влади постійно стежити за тим, як реалізуються настанови влади – закони, укази, розпорядження тощо.

36. Здійсніть порівняльну характеристику політичної і державної влади.

Державна влада

Політична влада

влада, що здійснюється за допомогою відокремленого апарату на певній території, на яку розповсюджується державний суверенітет, і яка має можливість звернутися до засобів організованого і законодавчо інституйованого насильства.

певний аспект відносин між великими соціальними групами,” що означає домінування або прагнення домінування інтересів одних груп над іншими

характеризується територіально зорганізованою сферою впливу, тобто поширюється лише на дану територію

Може мати як і регіональний так і міжнародний характер.

межею компетенції державної влади є державний кордон

межею компетенції політичної влади партії чи громадської організації є політична влада і сфера впливу іншої партії чи іншої громадської організації.

Альтернативу державній владі складає безвладдя

владі партії чи організації – влада іншої політичної партії чи організації.

Основною метою державної влади виступають суспільні справи, захист загального блага

Основною метою політичної влади партії – перемога „своїх”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]