Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politologiya_teoriya.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
549.89 Кб
Скачать
  1. Дайте визначення політичної влади та вкажіть її функції.

політична влада – це реальна здатність одних людей проводити свою волю стосовно інших за допомогою правових і політичних норм.

Найважливішими функціями політичної влади, як і політики, є керівництво та управління суспільством в цілому та його складовими; функція суспільної інтеграції (направлена на консолідацію всіх соціально-політичних сил, інтеграцію ресурсів суспільства на виконання суспільних цілей); оптимізація політичної системи; забезпечення політичної стабільності (націлена на стійкий розвиток політичної системи, всіх її структур). Крім цього, науковці виділяють ще й регулятивну функцію політичної влади, яка забезпечує створення політичних механізмів регулювання життєдіяльності суспільства, підтримує вольовими методами функціонування цих механізмів, та функцію мотивації.

  1. З’ясуйте сутність біологічного, антропологічного та політологічного підходів до розуміння влади.

У науці є різні підходи до пояснення причин владних відносин: біологічний, антропологічний та політологічний.

Біологічний підхід визнає владу притаманною біологічній природі людини. А оскільки біологічна природа людини і тварини є спільною, то визнається наявність владних відносин не тільки в суспільстві а й у тваринному світі.

Антропологічний підхід (від грецьк. –anthropos –людина) пов’язує поняття політичної влади, а також, й політики з суспільною природою людини і поширює його на всі соціальні, в тому числі й докласові, утворення. Прихильники цього підходу доводять наявність політичної влади на всіх етапах розвитку суспільства.

На відміну від антропологічного політологічний підхід до розуміння влади, який ґрунтується на органічному зв’язку влади й політики, пов’язує їх існування лише з певними етапами суспільного розвитку, для яких характерною є наявність спеціальних суспільних інститутів здійснення влади, насамперед держави.

  1. Назвіть та поясніть особливості політичної влади.

Конкретизуючи характеристику політичної, головним чином державної влади, можна виокремити такі її основні особливості: суверенітет, публічність, моно центричність, легальність, легітимність, різноманіття ресурсів, кумулятивність.

Суверенітет політичної влади виявляється в її незалежності від усіх інших властей в державі, в її неподільності між різними політичними силами.

Публічність (від лат. publicus – суспільний, народний) політичної влади означає її суспільний, безособовий і відкритий характер. Політична влада реалізується від імені в межах усього суспільства і звертається за допомогою права до всіх його членів.

Моноцентричність влади проявляється в наявності єдиного центру прийняття рішень, які стосуються всього суспільства. Таким центром є держава, її вищі органи. Легальність політичної влади означає її законність, зокрема щодо існування самої влади та застосування нею примусу.

Різноманіття її ресурсів, тобто засобів здійснення (економічних, соціальних, духовно-інформаційних тощо). При цьому найважливішими засобами її здійснення є правові й політичні норми.

Кумулятивний характер, пов’язаний з ресурсами влади. Кумулятивний ефект влади (від лат. cumulatro – скупчення) проявляється у зростаючому нагромадженні влади та значному посиленні її впливу в результаті взаємодії різних видів і ресурсів влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]