Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPrP.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
502.27 Кб
Скачать

3. Види колізійних прив’язок

За походженням:

Національні (містяться у національному законодавстві) і міжнародні (у договорах)

За формою колізійної привязки виділяють:

  • Односторонні колізійні норми – у привязці названо конкретне національне право (ч. 3 ст. 31: Зовнішньоекономічний договір, якщо хоча б однією стороною є громадянин України або юридична особа України, укладається в письмовій формі незалежно від місця його укладення).

  • Двосторонні – вибір права підкорено якому-небудь загальному принципу (Стаття 21. 1. Права фізичної особи на ім'я, його використання та захист визначаються її особистим законом)

Залежно від обовязковості застосування:

  • Імперативні – встановлюють категоричні принципи застосування права (Стаття 16. Особистий закон фізичної особи

  1. Особистим законом фізичної особи вважається право держави, громадянином якої вона є.

  • Диспозитивні – у якості основної колізійної норми передбачають автономію волі сторін (Стаття 61. Майнові відносини подружжя

  1. Подружжя може обрати для регулювання майнових наслідків шлюбу право особистого закону одного з подружжя або право держави, у якій один з них має звичайне місце перебування, або, стосовно до нерухомого майна, право держави, у якій це майно знаходиться.)

В залежності від структури колізійної привязки:

  • Прості – один обсяг, одна привязка; (Стаття 26. 1. Цивільна правоздатність та дієздатність юридичної особи визначається особистим законом юридичної особи).

  • Складні (альтернативні) – один обсяг, кілька привязок. Альтернативні привязки можуть бути рівнозначними і підрядними

рівнозначними (Стаття 50. Право, що застосовується до відшкодування шкоди, завданої внаслідок недоліків товарів, робіт (послуг):

1) право держави, у якій знаходиться місце проживання або основне місце діяльності потерпілого;

2) право держави, у якій знаходиться місце проживання або місцезнаходження виробника або особи, яка надала послугу;

3) право держави, у якій споживач придбав товар або в якій йому була надана послуга).

Підрядні: мають основну і субсидіарну привязки. Субсидіарна привязка застосовується коли неможна застосуватиосновну (Стаття 49. Право, що застосовується до зобов'язань про відшкодування шкоди

1. Права та обов'язки за зобов'язаннями, що виникають внаслідок завдання шкоди, визначаються правом держави, у якій мала місце дія або інша обставина, що стала підставою для вимоги про відшкодування шкоди.

2. Права та обов'язки за зобов'язаннями, що виникають внаслідок завдання шкоди за кордоном, якщо сторони мають місце проживання або місцезнаходження в одній державі, визначаються правом цієї держави.

3. Право іноземної держави не застосовується в Україні, якщо дія чи інша обставина, що стала підставою для вимоги про відшкодування шкоди, за законодавством України не є протиправною.

Колізії можуть виникати не лише між правом кількох держав, а також бувають: інтертемпоральні, інтерлокальні та інтерперсональні колізії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]