Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MPrP.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Тема № 3. Колізійне право

1. Необхідність застосування колізійних норм. Колізійні норми й колізійне право.

2. Колізійна норма та її структура.

3. Види колізійних норм.

4. Типи колізійних прив’язок.

1. Необхідність застосування колізійних норм. Колізійні норми й колізійне право

У міжнародному приватному праві є ряд сфер, які не уніфіковані. Тому вони залишаються під юрисдикцією окремих держав. Оскільки правовідносини з іноземним елементом – то на їх врегулювання претендують правопорядки принаймні двох держав. Як наслідок виникають зіткнепння правопорядків – колізії.

Наявність іноземного елементу у приватних правовідносинах є обовязковою передумовою для постановки колізійного питання. Колізїї вирішуються за допомогою колізійних норм.

Колізійна норма – це нома абстрактного відсилочного характеру, яка не містить матеріального регулювання правовідносин, не встановлює прав і обовязків субєктів, я лише на підставі обєктивного критерію визначаєправо якої держави має застосовуватися до регулювання конкретних відносин.

Система правового регулювання відносин з іноземнрим елементом за допомогою колізійних норм є колізійним правом. Колізійне право – це основна частина МПрП. Основне джерело колізійних норм – національне законодавство, проте багато колізійних норм містяться і в уніфікованих документах.

Можливість застосування національними правозастосовчими органами іноземного права – основний парадокс і основна складність міжнародного приватного права. Адже, право будь-якої держави як прояв його юрисдикції, верховенства і суверенітету має територіальний характер і регулює відносини лише на території даної держави. Колізійні норми національного права наділяють іноземні норми екстериторіальною дією. Тобто, іноземне право застосовується у силу постанов національного законодавства. Колізійні норми, створені національним законодавцем, приписують національним юрисдикційним органам застосовувати не своє власне право, а право відповідної іноземної держави.

Підставою застосування іноземного права в Україні є:

  1. Міжнародні договори України (ст. 9 Конституції);

  2. Закон України про міжнародне приватне право 2005р.

В основі визнання і допущення дії іноземного права покладено принцип справедливого і найефективнішого правового регулювання суспільних відносин і обумовлені обєктивною необхідністю – державизацікавлені у розвитку міжнародної торгівлі, туризму, тому мають визнавати за іноземцями субєктивні права, набуті на підставі іноземного права.

2. Колізійна норма та її побудова

Колізійна норма – правило, що встановлює, право якої держави повинно бути застосованим до регулювання конкретних відносин.

Колізійна норма складається з двох частин:

  • обсяг колізійної норми – визначає суспільні відносини зіноземним елементом, які слід врегулювати;

  • прив’язка (формула прикріплення) – указує право якої держави підлягає застосуванню.

Наприклад, Стаття 38. ЗУ про МПрП зазначає: 1. Право власності та інші речові права на нерухоме та рухоме майно визначаються правом держави, у якій це майно знаходиться.

«Право власності та інші речові права на нерухоме та рухоме майно» - це обсяг, а «право держави, у якій це майно знаходиться» - привязка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]