Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
00.Філософія(small).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
489.98 Кб
Скачать

86.Співвіднесіть поняття індукції і дедукції. Яку роль ці логічні операції зіграли в історії філософської думки?

Індукція (від лат. inductio - наведення) -умовивід, в якому зв'язок посилок та висновки не спирається на логіченскій закон, у силу чого висновок випливає з прийнятих посинлок не з логічною необхідністю, а тільки з деякою веронятностью. І. може давати з істинних посилок неправдивий висновок; її висновок може містити інформацію, відсутню в посилках.

Дедукція, дедуктивний метод (від лат. Deductio - виведення) - виведення приватного із загального; шлях мислення, що веде від загального до окремого, від загального положення до особливого; загальною формою дедукції є силогізм (умовивід), посилки якого утворює зазначене загальне положення, а висновки - відповідне приватне судження; застосовується тільки в природничих науках, особливо в математиці: наприклад, з аксіоми Гільберта («дві відмінні один від одного точки А і В завжди визначають пряму а») дедуктивним шляхом можна зробити висновок, що найкоротшою лінією між двома точками є з'єднує ці дві точки пряма; протилежністю дедукції є індукція (Доказ); трансцендентальної дедукцією Кант називає пояснення того, яким чином апріорні поняття можуть ставитися до предметів, тобто яким чином допонятійного сприйняття може оформитися в понятійний досвід (пізнання); трансцендентальна дедукція відрізняється від емпіричної, яка вказує лише на спосіб утворення поняття завдяки досвіду та рефлексії.

87. Чому, на ваш погляд, в радянській філософії Ніцше традиційно відносили до ідеологів фашизму?

Фрі́дріх Вільгельм Ні́цше— впливовий німецький мислитель, філософ, психолог і класичний філолог. Він був агресивним критиком традиційної моралі, утилітаризму, тодішньої філософії, матеріалізму, німецького ідеалізму, німецького романтизму та сучасності того часу в цілому.

Щодо концепції про надлюдину, то Ф. Ніцше уніфікують з фашистськими мислителями (сам Адольф Гітлер у своєму найвідомішому творі «Майн Кампф» робив посилання на праці Ніцше). Але сучасні філософи одностайно сходяться на думці, що Ф. Ніцше не був ні фашистом, ні нацистом. Це підтверджує той факт, що німецький філософ писав про «надлюдину» як про окремий об'єкт людської спільноти. Всупереч цьому фашизм розглядається як колективне явище або інакше стадний інстинкт.

88. Як на ваш погляд співвідносяться раціоналізм Декарта з теорією вроджених ідей?

"Дані ідеї, на думку Декарта, не скуплені в досвіді, вони притаманні духовної субстанції спочатку, тому їх можна вважати вродженими. До вродженим ідей Декарт відносив: а) поняття (буття, Бог, число, тривалість, тілесність, структурність, воля та інші); б) судження-аксіоми («у ніщо не буває властивостей», «з нічого не буває нічого», «не можна одночасно бути і не бути »,« у кожної речі причина »,« ціле більше своєї частини »і т. д.)."

Вчення Декарта про вроджені ідеї являє собою своєрідний розвиток платонівського положення про справжній знанні як пригадування того, що закарбувалося в душі, коли вона перебувала у світі ідей. Під вроджених ідей Декарт розумів всього лише «ембріональний», якому зачатковому стані характер думок, для прояснення яких необхідна діяльність «природного світла» розуму, можлива тільки у дорослих людей. Сама по собі ідея Декарта про природженість знань була помилковою в будь-якому її варіанті, але вона не була абсурдною як постановки проблеми, бо кожне нове покоління вбирає в себе досвід і знання минулих поколінь, причому якусь частину цього знання воно отримує при народженні у вигляді задатків, здібностей і набору безумовних рефлексів. Останнє, звичайно, не є знання в повному значенні цього слова, але воно може бути витлумачено як певна інформація.