Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
00.Філософія(small).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
489.98 Кб
Скачать

50.Причина і наслідок. Необхідність і випадковість. Можливість і дійсність.

Випадковість і необхідність

Необхідність і випадковість - категорії, які конкретизують уявлення про характер залежності явища, висловлюють різні аспекти, типи зв'язків, ступінь детермінованості явища. За певних умов необхідність - річ, явище в їх загальної закономірного зв'язку внутрішніх, стійких, повторюваних, загальних відносин дійсності, основних напрямів її розвитку; вираження такої ступені руху пізнання в глиб об'єкта, коли розкриваються його сутність, закон; спосіб перетворення можливості в дійсність, при якому в певному об'єкті є тільки одна можливість, що перетворюється в дійсність.

Випадковість - відображення в основному зовнішніх, несуттєвих, нестійких, одиничних зв'язків дійсності; вираз початкового пункту пізнання об'єкта; результат перехрещування незалежних причинних процесів, подій; спосіб перетворення можливості в дійсність, при якому в даному об'єкті, за даних умов є кілька різних можливостей, які можуть перетворитися на дійсність, але реалізується тільки одна з них; форма прояву необхідності та додатки до неї.

Необхідність виражається головними, регулярними причин процесу, повністю ними детермінована в даному відношенні, характеризується суворої однозначністю і визначеністю, часто неминучістю, підготовлена всім попереднім ходом розвитку явищ. Необхідність не зводиться до неминучості. Причина і наслідок

Причина і наслідок - категорії, що відображають одну з форм загального зв'язку і взаємодії явищ. Під причиною розуміється явище, дія якого викликає, визначає, змінює, робить або спричиняє за собою інше явище, бо останнє називають наслідком. Вироблене причиною наслідок залежить від умов. Одна і та ж причина за різних умов викликає неоднакові слідства. Різниця між причиною і умовою щодо. Кожна умова в певному відношенні є причиною, а кожна причина у відповідному відношенні є наслідок. П. та с. знаходяться у єдності: однакові причини в одних і тих же умовах викликають однакові слідства.

Знання причинно-наслідкових зв'язків відображає з більшим чи меншим наближенням реальні, об'єктивно існуючі зв'язки і взаємодії речей і процесів об'єктивного світу.

Можливість і дійсність

Можливість і дійсність - категорії діалектики, що відображають дві основні ступені розвитку кожного предмета чи явища в природі, суспільстві і мисленні.

Можливість - є об'єктивно існуюча тенденція розвитку предмета. Вона виникає на основі тієї чи іншої закономірності розвитку предмета і висловлює цю закономірність.

Дійсність - є об'єктивно існуюче єдність закономірності взаємозв'язку розвитку предметів і всіх її проявів.

51.Прогрес і проблеми сучасності

Один з об'єктивних наслідків НТР -- підвищення техногенного пресингу людства на природне довкілля та виникнення на цій основі низки проблем, що отримали назву глобальних. Суть таких проблем органічно поєднує в собі дві основні сторони. По-перше, вони стосуються не окремих країн або континентів, а всієї планети. По-друге, саме тому розв'язуватися вони можуть лише об'єднаними зусиллями всього світового співтовариства; можливості будь-якої окремої держави, навіть наймогутнішої, у цьому випадку недостатні. Саме такими є всі проблеми екології та виснаження природних ресурсів,проблема миру на Землі, оптимізація демографічних процесів, подолання малорозвиненості багатьох країн та регіонів, гармонійний розвиток світової економіки задля задоволення розумних потреб суспільства, проблема інформації тощо.

Змістова багатоманітність глобальних проблем дає підставу для певної їх класифікації. За І.Т.Фроловим, вони поділяються на три основні групи -- інтерсоціальні, антропосоціальні та природно-соціальні. Перша група стосується взаємодії різних соціальних спільнот у глобальному масштабі (проблеми миру та роззброєння, світового соціально-економічного розвитку, подолання розриву між найрозвиненішими та найвідсталішими країнами, взаємин між народами, расами, релігійними та етнокультурними спільнотами). Останнім часом самостійного значення набула проблема боротьби з міжнародним тероризмом. Антропосоціальні проблеми характеризують відносини між людиною та суспільством (проблеми культури й освіти, науково-технічного поступу, демографії, охорони здоров'я, біосоціальної адаптації людини до умов довкілля тощо). Нарешті, глобальні проблеми природно-соціального характеру стосуються взаємодії суспільства з природою, як-от проблеми ресурсів усіх видів, природного довкілля та ін. Водночас є перетин трьох наведених груп, наприклад, інформаційна проблема.

Неважко бачити, що всі ці проблеми мають певний інваріантний зміст, те, що об'єднує їх між собою. Цей інваріант -- людина. Ось чому саме проблема людини (в усьому її обсязі та багатогранності) є фокусом усіх глобальних проблем. Лише стосовно людини, її сьогодення та перспектив розвитку людства проблеми ресурсів, екології, війни і миру, боротьби з міжнародним тероризмом, подолання малорозвиненості, науково-технічного поступу, інформації тощо можуть бути осмислені як глобальні..

Проблема людини в її глобальній формі об'єднує низку питань, що стосуються індивіда, соціуму, людства. До таких питань належать: людина як біопсихосоціальна істота; природно-біологічне існування людини та її соціальна сутність; індивідуальний та історичний розвиток людини; засвоєння та відтворення на індивідуальному рівні соціокультурного досвіду людства; сутнісні сили людини, суспільні умови та засоби їх реалізації; сенс життя і таємниці щастя людини, її смертність та проблема безсмертя; грані духовного світу людини та багатоманітність її діяльності; особистість як продукт соціально-історичного розвитку; людина і людство в умовах виникнення та загострення глобальних проблем; природа людини і вади людської цивілізації; людина, соціум і природне довкілля; історичні форми та основні парадигми взаємодії людини і природи; еволюція людини як біологічного виду; людський рід та перспективи його майбуття; коеволюція людини та біогеосфери; біосоціальна адаптація людини, основні напрями та межі цього процесу; демографічна динаміка людства та обмеженість природних ресурсів його розвитку; соціальна роль полярних тенденцій у сучасних демографічних процесах; майбутнє людини як індивіда й особистості; культура як універсум "другої природи", її роль у розвитку людини;