Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
00.Філософія(small).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
489.98 Кб
Скачать

74. Проаналізуйте вислів Сократа – я знаю, що я нічого не знаю, але інші не знають і цього.

Це улюблене вираження, кредо сократівської власної позиції. " Я нічого не знаю" - це значить, що як би далеко я ні просунувся в одіссеях думки, я не заспокоююся на досягнутому, не обманюю себе ілюзією, що піймав жар-птицю істини

75. Проаналізуйте вислів ф. Бекона – Знання – сила

За Беконом знання це сила, а той хто володіє знаннями, буде могутній (порівняємо з античністю, де знання приносять задоволення цікавості людини).

За Беконом для досягнення істотного знання людина повинна використовувати правильний метод і позбавитися від так званих “привидів” (ідолів). Бекон розробляє свій метод, який ототожнює з бджолою, яка перелітає з квітки на квітку, збирає сік, а потім переробляє його на мед. Свій метод пізнання називає – індукція.

У його творах можна побачити новий підхід до питання про мету пізнання. Його знаменитий афоризм «Знання – сила» виражав ідею високої ролі експериментальної науки, яка дає людині практичну користь.

76. Проаналізуйте роль філософії у національному відродженні України сьогодні.

Досить динамічно розвивається українська філософія сьогодні . Серед її найбільших представників можна назвати Сергія Кримського, який вніс значний внесок у розробку логіки наукового дослідження і культурологічного підходу до висвітлення філософських проблем. Що вийшла в 2000 році книга Сергія Кримського "Філософія як шлях людяності і надії" присвячена розробці нестандартного розуміння філософії як смисло побудови життя, усвідомлення шляху людини в дусі, долі і надії. "Сенс життя дуже простий: він у тому, щоб зробити щасливим хоча б одну людину, сформувати свій внутрішній світ і дати позначитися через нього світу зовнішньому," - зазначив Сергій Борисович в одному зі своїх недавніх інтерв'ю. Творцем київської естетичної школи і автором фундаментальних праць з філософських аспектів психоаналізу, аналітичної філософії та естетичним аспектам провідних філософських шкіл 20 століття є Лариса Левчук. Знайомство з її книгою "Психоаналіз: від несвідомого до" втоми від свідомості "" спонукало мене почати роботу над власною дисертацією. Серед активно пишуть філософів слід відзначити також Віктора Малахова, що займається етичною проблематикою, Мирослава Поповича, фахівця в галузі логіки, а також теорії та історії культури, Івана Цехмістро, що досліджує філософські аспекти науки та багатьох інших. Сформовані в рамках сучасної української філософії концептуальні підходи викликають жвавий інтерес і шанобливе ставлення колег-філософів за кордоном, у чому автор міг переконатися на власному досвіді, неодноразово беручи участь у міжнародних філософських конференціях.

77. Проаналізуйте сутність філософії як мистецтва.

Філософія і мистецтво. Прибічники чуттєво-естетично орієнтованої філософії іноді схильні ототожнювати філософію з мистецтвом. Для цього немає достатніх підстав. Філософія виткана не з художніх образів, а з философем. Мистецтво в порівнянні з філософією більше вибіркове, воно на відміну від філософії зайняте пошуком для людини не найбільш значущої, а художньо значущого. Як бачимо, філософію і мистецтво об'єднує певний пафос, загострений інтерес до буття людини, яка, втім, не відміняє їх своєрідності і са-мостоятельности.