Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
38 к. Кримінологія.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

§ 4. Системний підхід до вивчення злочинності

Злочинність -— це деяка стійка єдність, цілісне в певному зна­ченні утворення. Поняття ж цілісності в сучасній науці є підґрун­тям системно-структурного підходу до вивчення об'єктів і явищ навколишньої дійсності. Багато з них завжди можна уявити у виг­ляді комплексу взаємопов'язаних елементів, які утворюють певну цілісність. Системний підхід може бути застосований і до вивчен­ня злочинності.

Доказ цілісності злочинності полягає, по-перше, в тому, що на відміну від окремо взятих злочинів вона є закономірним явищем; по-друге, в межах всієї злочинності між окремими її проявами і параметрами існують певний зв'язок і залежність; по-третє, тільки при аналізі злочинності взагалі більш рельєфно виявляються її певні взаємозв'язки і взаємозалежність з іншими соціальними явищами.

У зв'язку з цим злочинність з огляду на системно-структурний підхід розглядається як порівняно самостійна, динамічна, ймовір­на соціальна система, елементами якої є конкретні злочини, а та­кож окремі види злочинів, об'єднані в однорідні групи. Специфіч­ний зв'язок цих елементів створює вже не просту сумарну су­купність, а якісно інше за своїм змістом явище — злочинність.

«Конкретний злочин», «окремий вид злочинів, а також їх об'єд­нання в однорідні групи» і «злочинність» — не тотожні поняття. Між ними слід проводити принципову відмінність; вони знахо­дяться в діалектичному взаємозв'язку одиничного, особливого і

50

^Розділ НІ. Злочинність та її вимірювання

спільного (загального). Названі три філософські категорії співвідно­сяться між собою таким чином: а) загальне існує лише в окремо­му, через окреме, причому воно лише приблизно охоплює всі ок­ремі предмети; б) будь-яке одиничне неповно входить у загальне; в) особливе є зв'язуючою ланкою між окремим (одиничним) і за­гальним, тобто щодо одиничного особливе є загальним, а щодо спільного (загального) — одиничним.

Злочин завжди вчиняється конкретною особою; він — явище (подія) одиничне, яке несе на собі відбиток індивідуальності. Існу­юча в суспільстві злочинність і окремі види (групи) злочинів — це явища, що відображають одну із сторін поняття суспільного орга­нізму, визначеного наперед соціальними умовами життя суспіль­ства; це відносно масові категорії, що характеризуються статистич­ними закономірностями. У злочинності проявляється не індиві­дуальна воля, а дія суспільних закономірностей.

Злочин (одиничне) проявляється в особливому (в певних видах злочинів) і загальному, В свою чергу злочинність (загальне) вклю­чає в себе окремі види злочинів (особливе) і конкретні злочини (ок­реме). Злочинність відображає найбільш істотні риси окремих зло­чинів, абстрагуючись від випадкових і індивідуальних ознак, що мають значення для конкретних злочинів. Вона як категорія загаль­ного вказує на стійкий, істотний, повторюваний зв'язок явищ, які не можна розкрити навіть при наиретельнішому аналізі конкретних злочинів, хоча останні є більш глибокими за внутрішнім змістом і «багатшими» різного роду окремими нюансами.

Категорії загального, особливого і окремого мають важливе зна­чення в кримінологічній науці. За їх допомогою вбачається за мож­ливе, як вже ми освідчилися, глибше з'ясувати поняття злочинності і, як буде показано нижче, окреслити її фактори, причини і умови.

Розділ

Т\7 $ ^Ш

І у ^' ' .-ЙШІ

Детермінація злочинності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]