Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
38 к. Кримінологія.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

IV. Протидія організованій злочинності і корупції

19. Для реалізації Концепції боротьби з корупцією на 1998-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 24 квітня 1998 року N 367, вжити заходів, спрямованих на викриття корупційних діянь, передусім у вищих ланках державної влади, з притягненням до відповідальності осіб, винних у їх вчиненні. Запровадити відповідно до міжнародних стандартів єдину систему державної статистичної звітності про масштаби і стан бо­ротьби з корупцією. Підготувати пропозиції щодо посилення відповідаль­ності за неналежне виконання державними службовцями своїх обов'язків та недодержання вимог законодавства щодо запобігання проявам корупції.

Служба безпеки України, МВС України, Головдержслужба України,

Держкомстат України, Генеральна прокуратура України,

Державна податкова адміністрація України

2001 рік

•-•' 20. З метою розроблення та здійснення ефективних заходів з про­філактики корупції, зокрема щодо притягнення винних осіб до дисцип­лінарної відповідальності за корупційні діяння, продовжити практику звітування центральних і місцевих органів виконавчої влади про вико­нання вимог Закону України «Про боротьбу з корупцією» відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 вересня 1999 року N 1785, передусім у частині обов'язкового реагування керівників органів вико­навчої влади па кожний факт порушення державними службовцями ви­мог закону.

Головдержслужба України, інші центральні органи виконавчої влади,

Рада міністрів Автономної Республіки Крим,

місцеві державні адміністрації

2001-2002 роки

21. Підготувати і забезпечити видання монографій, посібників, ме­ тодичних рекомендацій з питань прогнозування, профілактики та бо­ ротьби з організованою злочинністю, протидії корупції, легалізації «тіньової» економіки. Вивчити і узагальнити сучасний досвід роботи з цих питань правоохоронних органів іноземних держав з метою даль-

+-.. шого його використання в практичній діяльності вітчизняних право-охоронних органів.

Академія правових наук України, МВС України,

Служба безпеки України,

Державна податкова адміністрація України, Мін'юст України

2002-2003 роки

22. Розробити дійовий механізм здійснення контролю за додержан­ ням вимог законодавства щодо заборони державним службовцям займа­ тися підприємницькою діяльністю та з цією метою:

325

Додатки «ІІІжІІІІадпІІІштшш^штшшшвшшшшш

1) Створити у Головдержслужбі України систему обліку державних службовців;

Головдержслужба України,

Рада міністрів Автономної Республіки Крим,

місцеві державні адміністрації

2002 рік

2) розробити проект концепції ротації керівних працівників на окре­ мих посадах державних службовців;

: ,- і Головдержслужба України, Мінпраці України, Мін'юст України

2001 рік

3) підготувати пропозиції щодо запровадження практики проведення перевірки осіб, які є кандидатами на посади державних службовців або працюють на таких посадах, у тому числі стосовно законності їх прибутків І витрат.

:,:.- Головдержслужба України, •:;,'; ,>\,4.їо; •.-.• •:-•;

.. Рада міністрів Автономної Республіки Крим, .... у-у місцеві державні адміністрації ч,"..

2002 рік

23. Узагальнити результати судової практики звільнення за мало- значністю від адміністративної відповідальності осіб, які вчинили ко- рупційні правопорушення, і рекомендувати Верховному Суду України дати судам роз'яснення щодо критеріїв допустимості прийняття тако­ го рішення.

Мін'юст України, Головдержслужба України, МВС України за участю Верховного Суду України 2001 рік

24. З метою недопущення легалізації коштів, одержаних злочин­ ним шляхом, організовувати перевірки фінансово-господарської діяль­ ності та виконання вимог податкового законодавства суб'єктами підприємницької діяльності, що створені особами, які належать до організованих злочинних формувань або перебувають під впливом таких формувань. .;:

Державна податкова адміністрація України, МВС України,,', Служба безпеки України . .

2001-2005 роки

25. Систематично проводити оперативно-розшукові профілактичні за­ ходи на ринках, в аеропортах, на залізничних та автобусних станціях (вокза­ лах) з метою захисту суб'єктів малого і середнього бізнесу від вимагання, запобігання та викриття фактів корупції і хабарництва. , , . .

МВС України, Служба безпеки України, г,\..<" Державна податкова адміністрація України ^,, 2001-2005 роки ,,:,' •

26. Із залученням відповідних міністерств та інших центральних органів виконавчої влади проводити комплексні перевірки законності здійснення товарно-грошових операцій суб'єктами підприємницької діяльності, зокрема у паливно-енергетичному комплексі, з метою вияв-

326

Додаток 1

лення фактів одержання тіньових доходів шляхом прихованого вилучен­ня з обігу сум різниці між собівартістю та роздрібними цінами на товари і послуги.

Мінпаливенерго України, МВС України,

Служба безпеки Украі'ни,

Мінфін України, Державна податкова адміністрація України

2001-2005 роки

27. Провести наукові дослідження з вивчення психологічних особли­ востей організованих злочинних груп для використання результатів цих досліджень у боротьбі Із зазначеними групами.

Міжвідомчий науково-дослідний центр з проблем боротьби з організованою злочинністю при Координаційному комітеті по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при Президентові України 2001 рік

28. Проводити з правоохоронними органами іноземних держав ско­ ординовані спільні дії, пов'язані з викриттям та знешкодженням органі­ зованих злочинних угруповань, з метою припинення їх діяльності, яка має транснаціональний характер.

Служба безпеки України, МВС України, Державна податкова адміністрація України, Держмитслужба України, Держкомкордон .-І України, Генеральна прокуратура України

2001-2005 роки

29. Здійснити заходи щодо виявлення приватних охоронних підприємств, що використовують своїх працівників чи готують охоронців для забезпечення безпеки осіб, які займаються злочинною діяльністю, та усунення таких фактів.

Служба безпеки України, МВС України 2001-2002 роки

30. Розробити та запровадити систему узгоджених заходів, спрямованих на забезпечення зберігання та недопущення незаконного вивезення за кор­ дон художніх, історичних та інших культурних цінностей.

Мінкультури України, МВС України, Держкомкордон України, Держмитслужба України, Служба безпеки України 2001 рік

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]