Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
38 к. Кримінологія.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
2.59 Mб
Скачать

§ 3. Криміногенна ситуація та її місце , ,,' в «механізмі» конкретного злочину , ,

Кожна людина постійно перебуває в певній життєвій ситуації, яка впливає на її стосунки з іншими людьми, зачіпає її інтереси і

87

-^Кримінологія. Загальна частина ж ж.чздйда**-'е*'"- •</.->>. *

тим самим діє на її поведінку в даній момент. Це також один з ка­налів впливу зовнішнього соціального середовища на індивіда.

Роль ситуації в різних випадках неоднакова. У зв'язку з цим з позиції кримінології вбачається необхідним за характером впливу на людину поділяти їх на сприятливі (некриміногенні) і несприят­ливі (криміногенні). До сприятливих належать ті ситуації, які або позитивно впливають на поведінку особи, або не справляють нія­кого впливу на її намір вчинити суспільне небезпечне діяння, усу­вають появи злочинних мотивів і цілей.

Під несприятливою (криміногенною) ситуацією розуміється та конкретна життєва ситуація, яка склалася у момент вчинен­ня злочину або незадовго до цього і у взаємодії з його причина­ми та умовами викликає остаточну рішучість особи вчинити даний злочин. Якщо особа, в свідомості якої вже сформувалися стійкі і глибокі погляди і звички, опиняється в такого роду ситуації, в неї з'являються великі шанси вчинити злочинне посягання.

Серед криміногенних ситуацій, як приклад, можна навести такі: ситуація, яка виникла внаслідок дій самого винного (привів себе у стан сильного сп'яніння, затіяв сварку і т. под.); ситуації, що скла­лися внаслідок неправомірних дій інших осіб (обман з їх боку, по­грози, підмовлення, знущання і т.д.); інтенсивні сімейні скандали і конфлікти; фізіологічні і емоційні багатоденні біоцикли, внаслідок яких настають неуважність, депресія та ін.); екстремальні стани особи через хворобу, втому; ситуації, викликані стихійними лиха­ми (повені, пожежі); проблемні, конфліктні ситуації та ін.

Проблемні ситуації — це ті, в межах яких існують перешкоди, труднощі на шляху до поставленої винним мети. При вирішенні та­ких ситуацій деякі люди ігнорують засоби і правила, випрацьовані для цих випадків суспільством, і віддають перевагу неправомірним способам подолання перешкод. Конфліктні ситуації передбачають зіткнення інтересів, позицій, прагнень винного та інших осіб, вна­слідок чого виникають серйозні суперечності сторін, що тягнуть за собою складні форми боротьби для досягнення бажаного.

Криміногенна ситуація за своїм змістом — категорія об'єктивна. Вона визначається фактичними явищами, подіями, що відбувають­ся у дійсності, оточують людину. В той же час вона має особистісне значення, оскільки оцінка ситуації тісно пов'язана з мотиваційною сферою особи, її індивідуальними особливостями. Треба враховувати і те, що в конкретній ситуації винний, як правило, діє відповідно до

«яж-здяш Розділ VI. Причини і умови окремого (одиничного) злочину

раніше отриманого досвіду, навичок, звичок, до соціальної спрямо­ваності його особистості. Не можна скидати з рахунку наявність у деяких індивідів дефектів сприйняття зовнішнього середовища.

Об'єктивний зміст конкретної криміногенної ситуації та її суб'єк­тивне значення для індивіда можуть значною мірою розійтися. У зв'язку з цим злочин часто є невідповідною реакцією на ситуацію, що склалася. Людина під впливом напруженої ситуації іноді вчи­няє поспішні необдумані дії при відсутності критичного сприйняття подій, що відбуваються.

Криміногенна ситуація не належить ні до поняття причини, ні до поняття «умови вчинення злочину». Вона у деяких випадках відповідно впливає на них, відіграючи при цьому роль поводу до вчинення злочину. Не кожна людина, чия свідомість уражена асо­ціальними поглядами і звичками, готова всякий раз вчинити злочин. Для цього потрібен свого роду «поштовх», який би викликав оста­точну рішучість вчинити злочинне посягання. Таким поштовхом і є криміногенна ситуація, яку слід розглядати як зовнішнє спонукан­ня до дії, як повід до злочину. Подібна специфічна категорія в сис­темі детермінації явищ і процесів філософськи є цілком поясненою. Повід слід відрізняти від приводу. Якщо повід створюється пове­дінкою третіх осіб, або пояснюється особливо несприятливим збігом життєвих обставин у житті людини, або результатом екстре­мальних умов, то привід створюється самим винним і свідомо ви­користовується ним для вчинення злочину або для виправдання своїх дій. Привід є не що інше, як помилковий, надуманий повід.

Отже, окремий (конкретний) злочин є наслідком впливу на інди­віда криміногенних причин, умов і криміногенної ситуації. Причина проявляється в тому, що під її дією в нього виникають готовність, високий ступінь ймовірності вчинити злочинне посягання. Умова сприяє розвитку причини і внаслідок цього в особи виникає намір вчинити суспільне небезпечне діяння. Криміногенна ситуація, на­решті, викликає остаточну рішучість вчинити злочин.

Зазначені форми впливу зовнішнього середовища на суб'єкта злочину накладаються на внутрішньо-особистісні елементи його свідомої і вольової діяльності — на психічні процеси і стани, які знаходяться у постійній динаміці.

Таке поєднання і взаємодія об'єктивного і суб'єктивного, соціаль­ного і психологічного в особі конкретної людини становить сутність поняття «механізму» індивідуальної злочинної поведінки.

Кримінологія. Загальна частина

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]