Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
147 вопросов.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
830.46 Кб
Скачать
  1. Основні ідеї просвітників та їх значення.

Просвітництво — ідеологія молодої буржуазії XVIII ст. країн Західної Європи та Північної Америки проти феодалізму та офіційної церкви, за розвиток реформ та буржуазних відносин, за:

= гуманізм та раціоналізм

= буржуазну демократію, суспільний прогрес, рівність та свободу особистості, працю на благо суспільства, віру в розум для суспільного прогресу;

= теорію природного права, суспільного договору, поділу влади, всевладдя народу, всесилля розумного закону.

Просвітителі (Д.Локк, Ш.Монтеск’є, Вольтер, Дідро, Ж.Ж.Руссо інші) заперечували феодальну експлуатацію, політичний деспотизм, станові привілеї, обстоювали інтереси широких народних мас.

Вважали, що перетворення мають здійснюватися через поширення передових ідей, боротьбу з неуцтвом, релігією, феодальною мораллю, які відповідали інтересам феодально - абсолютистської держави. Основою „розуменого порядку” вважали приватну власність.

Гуманістичні ідеї мали прогресивний характер, виникли в Англії, ідейно підготували буржуазні революції, зокрема Французьку революцію, та набули поширення в багатьох країнах світу (Західній Європі та США).

  1. Основні політичні ідеї т. Гоббса. Їх актуальність.

Томас Гоббс (1588-1679) - один з найбільших англійських мислителів, погляди якого відобразили суперечливість суспільно - політичного життя Англії в післяреволюційний період. Його політичні симпатії були на стороні буржуазного дворянства, яке вело боротьбу з реакційним феодалізмом і революційною демократією.

У своїй головній праці «Левіафан» він розкриває свою концепцію влади і держави, яка створюється за суспільним договором.

Він проводить аналогію між політичними реаліями та функціонуванням людського організму: = верховна влада - душа держави, = посадові особи - суглоби, =нерви - це нагороди й покарання, =справед­ливість і закони - це розум і воля, =громадянський мир - здоров'я, =непо­кора - хвороба, =громадянська війна - смерть держави. Людина як біологічна істота - природне тіло, держава - твір мистецтва.

На його думку, у "природному стані", в якому панує загальний страх є неминучою "війна всіх проти всіх". Причини такого стану в злих, агресивних рисах людської натури („людина людині вовк").

Страх смерті, інстинкт самозбереження і природний розум приводять людей до необхідності укладення "суспільного договору", створюють державу, добровільно відмовляючись від своїх природних прав тією мірою, якою цього вимагають інтереси миру і самозахисту.

Гоббс був одним із перших мислителів, які досліджували державу раціональними методами, вільними від будь-яких теологічних прикрас.

  1. Значення політичних ідей Дж. Локка для розвитку демократичних правових держав світу.

Дж. Локк (1632—1704) написав твори "Два трактати про державне правління", «Нарис про людський ро­зум», в яких обґрунтовує нове розуміння "природного права" і "суспільного договору". Це був період, коли англійська революція завершились державним переворотом у 1688 р., що покінчив з абсолютизмом в Англії.

Дж. Локк виступив ідеологом соціального компромісу. На його думку розум людини має перевагу над його пристрастями, а тому природним станом людей є стан не війни, а миру.

Дж. Локк всебічно обґрунтовував принцип верховенства Закону. Він писав, хто б конкретно не володів верховною владою в державі, зобов'язаний управляти згідно з постійним законом, проголошеним народом і відомим йому, а не шляхом імпровізованих указів. Він запропонував систему стримувань та противаг – поділ влади на законодавчу (парламент), виконавча (суду й армії), та федеративна влада, що відає відносинами з іншими державами, — в руках короля (монарха). При цьому влада короля повинна бути обмежена Конституцією. Суверенітет народу вище суверенітету держави.

В основі його політичної ідеології лежала власність на якій мали базуватися держава та громадянське суспільство. Громадянами він вважав лише тих, хто має власність. В свою чергу держава засновується на основі суспільного договору для збереження власності та вирішення зв’язаних з нею проблем. Приватна власність – це початковий вимір моделі свободи з якої повинна брати початок уся система природного права.

Таким чином, Дж. Локк поділяв ідеї про природне право, суспільний договір, народний суверенітет, невід'ємність свобод особи, збалансованості властей та ін. При цьому, він інтегрував ці ідеї у цілісне політичне вчення - доктрину ранньої-буржуазного лібералізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]