Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
147 вопросов.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
830.46 Кб
Скачать
  1. Міжнародна політика. Україна в системі сучасних міжнародних відносин.

Міжнародні відносини – сукупність економічних, політичних, ідеологічних, правових, дипломатичних та інших зв’язків між державами та системами держав, між головними соціальними, економічними, політичними силами, організаціями й громадськими рухами, які діють на світовій арені.

Міжнародні відносини формуються під впливом зовнішньої політики країн світу, регулюються міжнарод.нормами і цінностями. Елементом міжнар. відносин є політичні відносини, головним суб’єктом яких є держава.

Декларація про державний суверенітет України прийнята 16 липня 1990 р., стала першим документом, що визначав основні зовнішньополітичні засади У. Згідно Декларації Україна: = як суверенна держава розвивається на основі невід’ємного права на самовизначення = має недоторкану та неподільну територію = має право на власні Збройні Сили

= нейтральна держава, не бере участь у військових блоках (не приймає, не виробляє і не набуває ядерної зброї) = самостійно здійснює зовнішню політику = визнає пріоритет загальновизнаних норм міжнародного права перед нормами внутрішнього права

Згідно ст. 18 Конституції У. основою зовнішньої політики У. є: оборона країни, забезпечення націон. інтересів і безпеки шляхом підтримки мирного і взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства за загаль­новизнаними принципами і нормами міжнародного права.

Окремою постановою ВРУ, а також законом У. про національну безпеку визначаються основні засади зовнішньої політики, зокрема її багатовекторність та стратегічний курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію. З огляду на проведення конституційної реформи у ВРУ зареєстровано декілька проектів законів про основні засади внутрішньої та зовнішньої політики У.

  1. Особа як об’єкт і суб’єкт політики.

Будь-яка політика стає зрозумілою, коли ясно хто її здійснює і на що вона спрямована. У демократичному суспільстві політика здійснюється людьми для людей, тому вони одночасно можуть бути і об’єктом і суб’єктом політики.

Усвідомлення політичних інтересів соціальними група­ми робить їх суб'єктами політики, а нерозуміння цих інте­ресів, пасивна позиція — об'єктами політики. Тобто, характерною рисою суб’єкта є його активність.

Суб'єкти політики це осо­би та соціальні спільноти, які беруть активну, свідому участь у завоюванні, захисті і використанні влади з метою задоволення певних інтересів. Бувають соціальні (нації, класи, соціальні групи..) та індивідуальні суб’єкти (політичні лідери, активні особи...).

Для активної позиції необхідні демократичні умови, індивідуальні якості особистості: тепрерамент,

сила волі, політична свідомість, політична культура.., соціальні риси: соціальний статус особи, статус сімї, місце в професійній ієрархії...

Об'єктами політики є всі явища політ. та суспіль­ного життя, на які спрямована діяльність суб'єктів політи­ки. Ними можуть бути елементи політичної, економічної, правової і культурно-духовної підсистем суспільства, а та­кож соціуми й окремі особи.

Соціальні групи та особи, які не усвідомлюють своїх со­ціальних інтересів, не здатні виразити їх безпосередньо або через організовані форми тиску, стають об'єктами політич­ного маніпулювання, жертвами обману і самообману, тому що не розуміють, чиї інтереси виражає та чи інша ідеологічна течія.

Суб’єктивне сприйняття політики людиною здійснюється шляхом таких форм її участі: = реакція на події, що відбуваються у політиці (може бути пасивна); = делегування повноважень шляхом виборів, референдумів, = участь у діяльності політичних і громадських організацій (партій, груп тиску, профспілок, молодіжних обєднань); = виконання політичних функцій в межах завдань держави (ЗМІ), = керівництво політичною діяльністю = участь у політичних рухах, акціях

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]