Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
147 вопросов.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
830.46 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте основні цінності соціал-демократичній ідеології. Який вплив має соціал-демократія на соціальні і політичні відносини в сучасному світі?

Соціалізм (від латинськ. Суспільний) – вчення і теорії які стверджують ідеал суспільного устрою, заснованого на суспільній власності, відсутності експлуатації, справедливому розподілі матеріальних благ і духовних цінностей залежно від затраченої праці на основі соціально забезпеченої свободи особистості.

соціал-демократична ідеологія – соціально-політичне вчення і течія орієнтована на еволюційний розвиток, демократичний соціалізм і його досягнення шляхом поступових реформ.

Риси: = матеріалістичне трактування суспільного життя, = аналіз суспільних явищ з позиції інтересів трудящих, всього народу = гуманістичний характер цілей = соціальний колективізм = історичний оптимізм

Основні політичні ідеї –

= заперечення будь-якої диктатури як форми політичної влади

демократичний парламентаризм

політичний плюралізм і консенсус при розв’язанні важливих проблем

пріоритет мирних демократичних засобів, досягнення поставленої мети

державне (але не надмірне) регулювання економіки і розвиток ринкових механізмів

відданість концепції соціальної захищеності трудящих мас

орієнтація на мирне співіснування різних держав та їх достатню безпеку

Це впливова сила в робітничому і демократичному русі багатьох країн. (нараховується близько 80 партій соціал-демократичної орієнтації з 20 млн. членами), насамперед у Західній Європі

  1. Правий і лівий політичний екстремізм

Екстремізм — схильність у політиці та ідеології до крайніх поглядів і дій. Чинники: соціально-економічні кризи, різкий спад життєвого рівня основної маси населення, тоталітарний та авторитарний характер існуючих режимів, жорстоке при­душення владою опозиції, переслідування інакомислячих, національний гніт тощо.

Екстремізм намагається підірвати дієвість суспільних структур та інститутів, що функціонують, за допомогою силових методів. Екстремісти організовують за­ворушення, провокують страйки, вдаються до терористичних актів, виступають проти будь-яких компромісів, переговорів та угод, пов'язаних із взаємними поступками.

Орієнтований на дрібнобуржуазні й маргинальні верстви, частину інтелігенції, окремі групи військових, частина студентства, націоналістичні й релігійні рухи, які конфліктують з владою.

У політичній течії екстремізм традиційно поділяється на лівий та пра­вий.

Ліві екстремісти - ідеї марксизму-ленінізму та інших лівих течій (анархізм, лівий радикалізм), проголошують себе найпослідовнішими бор­цями «за справу пролетаріату», «трудящих мас» і т.п.

Праві екстремісти викривають вади буржуазного суспільства з украй консервативних позицій, критикують за «занепад» моралі, наркоманію, егоїзм, споживацькі настрої, засилля «масової культу­ри», відсутність «порядку»

Екстремізм і основна форма його вияву — тероризм, у тому числі й міжнародний, набув останнім часом значного поширення на території ба­гатьох країн світу.

Правий та лівий ек-стремізм у будь-яких формах, як свідчить політич-на практика, несе горе й страждання народам, ро-бить їх заручниками вузькогрупових інтересів пев-них політичних сил.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]