Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
147 вопросов.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
830.46 Кб
Скачать
  1. Розкрийте зміст форм політичної влади: демократія, аристократія, технократія, теократія.

Форми політичної влади розрізняють за критерієм головного суб’єкта правління:

Демократія (від грецьк. народ та влада)– форма державно-політичного устрою, заснована на визнанні народу джерелом влади (влада народу на основі закону та забезпечення прав і свобод громадян, народовладдя)

Аристократія – (з грецького влада найкращих, найзначніших) форма правління, за якої влада належить привілейованій меншості, вищому стану (знаті) певного суспільства, що володіє особливими правами чи можливостями

Технократія = влада нуково-технічної еліти, панування технологічного мислення

Теократія – (від грецьк. Бог і влада) форма правління, за якої вся повнота влади належить главі церкви та духовенству

  1. Влада і власність, їх єдність і взаємо обумовленість

Власність - основа існування любої економічної та політичної системи. Панівні відносини власності визначають економічну структуру і політичний лад суспільства. Власність = сукупність відносин окремих індивідів, груп людей та їх асоціацій з приводу привласнення (відчуження) умов і результатів виробництва.

1. це соціально-економічні та виробничі відносини між людьми, а не відношення людини до речі 2. це результат суспільного розвитку, а не окремої людини 3. це відносини щодо присвоєння матеріальних благ. (хто володіє засобами виробництва, той володіє його результатами)

Марксистська концепція влади виходить з того, що природа владних відносин залежить від соціально-політичної ролі власності, поділом суспільства на антагоністичні класи з протилежними інтересами.

Влад і власність взаємопов’язані та взаємозалежні. У докапіталістичних системах влада проявляється через форми економ залежності: рабство, кріпацтво. В процесі історичного розвитку людства разом із зміною типів та форм власності змінювалися політичні системи.

Форми і системи власності еволюціонували від простих до більш складних: первісні форми власності (земля, її плоди), рабовласницька (+рабська праця), феодальна (+праця кріпаків), буржуазна (+знаряддя праці), капіталістична власність, суспільна (змішана соціально-орієнтована економіки).

Влада і власність можуть бути відокремлені на деякий час, але розділити їх назавжди ніколи не вдасться, оскільки, освідомивши згубність такого розділення або власність купить владу або влада захопить власність. Це твердження знаходить прояв у світовій історії людства

Той хто знаходиться при владі використовує її для отримання переваг при приватизації, гарантій недоторканність бізнесу і власності, надмірного втручання влад. Свідченням цього є перша приватизація Криворізького заводу.

53.Поняття структури політичної системи (спс)

Політична система = (вузьке розуміння) сукупність політичних суб’єктів, структур і відносин, які беруть участь у реалізації політичної влади

= (широке розуміння) упорядкована на засадах права система всіх політичних явищ, що функціонують і взаємодіють у суспільстві з метою завоювання, утримання або участі у політичній влад.

= механізм організації і функціонування політичної влади

Структура ПСС – сукупність владних інститутів, що пов’язані між собою і створюють стійку цілісність.

Інституціонально-організаційна (держава, партії, суспільно-політичні організації і рухи, ЗМІ, церква)

Нормативна (регулятивна: норми політики, права, моралі, символи)

Функціональна (примус, згода, авторитет, насильство)

Культурно-ідеологічна (свідомість, погляди, політична культура, ідеологія, громадська думка релігія, ментальність)

Комунікативна (інтегративна, зв’язки всіх підсистем шляхом конференцій, зустрічей, виступів)

Політична система є однією з частин (або підсистем) сукупної суспільної системи. Вона взаємодіє з іншими її підсистемами: соціальною, економічною, ідеологічною, етичною, правовою, куль­турною тощо.

Елементи СПС:

= суб'єкти політики (народ, класи, нації, соціальні прошарки, держава, об’єднання

громадян політичні партії та рухи, громадські організації, трудові колективи), громадяни);

= політичні норми і принципи;

= політичні відносини;

= політична ідеологія, свідомість, погляди, культура;

= політичні зв'язки між названими елементами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]