Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
147 вопросов.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
830.46 Кб
Скачать
  1. Роль і місце змі у формуванні громадської думки.

Владу ЗМІ називають четвертою владою. ЗМІ можуть стримувати політичну конфронтацію в суспільстві, переводячи її у площину діалогу для заміни небезпечного протистояння корисним для суспільства порозумінням та співробітництвом різних політичних сил. Існує і реальна небезпека використання ЗМІ з діаметрально протилежною метою, там, де їх жорстко контролює держава. Критерій свободи інформації - різноманітність джерел у поєднанні з вільним доступом Найважливіша засада функціонування демократії - свобода поширення інформації, при цьому значно зростає відповідальність ЗМІ перед суспільством.

Головні типи дій ЗМІ мобілізаційний агітація та пропаганда; характерний для тоталітарних режимів для нав'язування людям певних думок, стереотипів поведінки, віри маркетинговий методи паблік рілейшнз та політичної реклами, - інформування про те, в чому зацікавлені політичні агенти, які використовують методи політичної реклами.

ЗМІ поділяються (з політичної точки зору) на: урядові; опозиційні; незалежні.

У демократичних суспільствах існують: = державні медіа; = підтримані приватними групами, компаніями для отримання прибутку; = неприбуткові медіа (інколи їх називають „громадянськими медіа”): (підпільна, або альтернативна преса; „піратське” радіо; муніципальне кабельне телебачення; видання професійних спілок; медіа, зорієнтовані на специфічні групи населення (жінок, етнічні меншини тощо).

В Україні відбуається Олігархізація преси популярні ЗМІ опинилися в руках найбагатших людей, які за допомогою мас-медіа намагаються впливати на політичне життя своїх країн Інфократична еліта, використовує інформацію як товар, породжує жорстку конкуренцію в боротьбі за контроль над інформацією, інтелектуальними ресурсами. Спалахують інформаційні війни, нерідко інспіровані панівними верхівками окремих держав або військово-політичних союзів. В Україні контроль політ. влади за незалежними та опозиційними засобами масової інформації проводиться, як правило, тіньовими методами

  1. Функції суспільно-політичних доктрин в суспільстві.

Політична ідеологія є однією з найвпливовіших форм політичної свідомості.

Вона реалізується в доктринах, які виправдовують прагнення певних суспільних сил до завоювання та використання влади і намагаються відповідно до цього підпорядкувати громадську думку.

Кожна з політичних доктрин не лише містить певні політичні цінності і орієнтири щодо оптимізації різних сфер суспільного життя, а й намагається пропагувати свої цілі та ідеали, вимагає цілеспрямованих дій громадян щодо досягнення певної мити.

Суспільно-політичні доктрини в суспільстві:

= певний спосіб тлумачення політичної реальності

= спосіб політичних дій, що спрямовані на збереження або на заміну існуючої політичної реальності

= вони поєднують одночасно теорію і практику, роздуми і дії, раціональні моделі мислення та емоційні настрої, які сприяють формуванню у людини належної орієнтації у політичних процесах

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]