Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Навчальна програма дисципліни "міжнародна товарна політика"

1. Загальні відомості

Курс "Міжнародна товарна політика" відноситься до циклу дисциплін вільного вибору студента і читається студентам, що навчаються за спеціальністю 6.050100 "Міжнародна економіка".

Зазначений курс базується на таких дисциплінах як маркетинг, міжнародна економіка, фізика, хімія, біологія, мікробіологія, математика, стандартизація, метрологія, та сертифікація. Знання цих дисциплін необхідні для більш повного розуміння та оцінки споживчих властивостей товарів.

В свою чергу, курс "Міжнародна товарна політика" є базовою дисципліною для курсів "Міжнародний маркетинг", "Міжнародний менеджмент", "Бухгалтерський облік", "Організація і технологія комерційної діяльності" тощо.

Метою курсу є вивчення базових характеристик споживчих та промислових товарів, що формують їх споживчу вартість, а також змін цих характеристик на всіх етапах міжнародного товароруху.

Завдання курсу полягає у вивченні характеристик споживчої вартості товарів, їх класифікації, кодування, асортименту, якісних та кількісних параметрів, а також умов та правил зберігання, упаковки, транспортування та маркування товарів у міжнародній економічній діяльності.

Предметом вивчення курсу є методи ефективної товарної політики підприємства у міжнародному бізнес середовищі. Після прослуховування курсу "Міжнародна товарна політика" студенти повинні:

Знати:

  • характеристики споживчої вартості товарів;

  • аналітичні методи класифікації та кодування товарів;

  • класифікацію та характеристики товарного асортименту та основні напрями його формування;

  • якісну та кількісну характеристики товарів;

  • фактори, які формують та зберігають якість товарів;

  • принципи оцінки конкурентоспроможності товарів;

  • види та форми товарної інформації.

Уміти:

  • виділяти показники споживчої вартості товарів та проводити їх аналіз;

  • класифікувати та кодувати товари, аналізувати штриховий код EAN/UCC;

  • визначати та характеризувати показники асортименту для досягнення раціональної асортиментної політики;

  • проводити кількісну та якісну оцінку товарів;

  • проводити аналіз упаковки товарів з точки зору її форми, графічного оформлення, матеріалу та відповідності основним вимогам до її створення;

  • оцінювати конкурентоспроможність товарів за якісними, кількісними та маркетинговими показниками;

  • ідентифікувати товари за допомогою маркування різних видів, проводити розшифровку ідентифікаційних знаків.

2. Зміст навчального матеріалу

Тема 1. Вступ до міжнародної товарної політики.

Предмет, завдання та ключові поняття курсу

Історія виникнення науки про товар. Ключові поняття курсу. Предмет, цілі та завдання міжнародної товарної політики, зв’язок з іншими дисциплінами. Принципи товарної політики.

Тема 2. Товар як об’єкт комерційної діяльності

Суб’єкти та об’єкти товарознавчої діяльності. Споживча вартість товару та її характеристики (асортиментна, якісна, кількісна, вартісна). Зв’язок між категоріями "споживча вартість", "корисність" та "споживча цінність" товарів. Товар по суті, фактичний та розширений товар. Сходинки цінності товару за П. Дойлем. Товар як інструмент узгодження економічних інтересів виробника та споживача.

Тема 3. Класифікація товарів

Методи наукового пізнання. Методи і правила класифікації товарів. Державна, торгова, учбова та маркетингова класифікація товарів. Класифікація товару як об’єкту громадянського і торгового права.

Тема 4. Кодування товарів

Цілі та правила кодування, структура коду (алфавіт, основа, розряд і довжина). Методи кодування. Штрихове кодування: історія винаходу, загальні відомості, структура та правила оформлення коду EAN/UCC.

Тема 5. Асортимент товарів

Визначення та класифікація товарного асортименту. Характеристики товарного асортименту. Широта та повнота асортименту. Стійкість асортименту. Оновлюваність та структура асортименту. Раціональність та гармонійність асортименту. Основні напрями формування раціонального асортименту товарів. Сучасні світові тенденції в області асортиментної політики. Аналіз ефекту зв’язку між продуктами. АВС-аналіз.

Тема 6. Кількісна характеристика товарів

Загальні фізичні властивості товарів. Метрична, англійська та тройська системи вимірів. Одиниці виміру для різних груп товарів (сира нафта, природний газ, лісоматеріали, дорогоцінні метали, монети). Зазначення кількості товару при його митному оформленні.

Тема 7. Якісна характеристика товарів

Призначення товару. Надійність товару. Ергономічність товару. Естетичність товару. Екологічність товару. Безпечність товару. Уніфікованість товару. Історія управління якістю. Регламентація якості продукції у договорах купівлі-продажу. Об’єктивна та суб’єктивна оцінка якості товару.

Тема 8. Фактори, які формують якість товарів

Проектування та розробка продукції, сировина, конструкція та технологія виробництва як фактори, що формують якість товарів.

Тема 9. Фактори, які зберігають якість товарів

Кліматичний та санітарно-гігієнічний режими зберігання товарів. Правила розташування товарів. Товарна обробка. Торгове та технічне обслуговування покупців.

Тема 10. Упаковка як фактор, який зберігає якість товарів

Функції, класифікація та вимоги до упаковки товарів. Форма та матеріал як складові дизайну упаковки. Графічне оформлення упаковки, використання текстової інформації, геометричних фігур та кольорів. Фізіологічний, культурний та асоціативний рівень сприйняття кольору людиною.

Тема 11. Конкурентоспроможність товарів

Поняття конкурентоспроможності товарів. Якісні, кількісні та маркетингові показники конкурентоспроможності. Багатокутник конкурентоспроможності. Оцінка конкурентоспроможності послуг.

Тема 12. Засоби товарної інформації

Види та форми товарної інформації. Вимоги "Три "Д" до товарної інформації. Маркіровка як засіб товарної інформації. Товарні, компонентні, розмірні, експлуатаційні, маніпуляційні, попереджувальні, екологічні знаки та знаки найменування місць походження товарів, знаки відповідності (якості).

Тема 13. Експертиза товарів

Поняття експертизи товарів. Види експертизи товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]