Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Тема 6. Розробка комплексу маркетингу. Товар з точки зору маркетингу

Лекція 10. Товар як елемент маркетингової політики організації.

Складові комплексу маркетингу. Еволюція поняття товару в економіці. Визначення товару в маркетингу. Три рівня товару. Класифікація споживчих та промислових товарів. Типова схема опису товару. Асортимент та номенклатура товарів. Марки та марочна політика фірми. Види попиту на товари. Диверсифікаційні стратегії організації. Методи аналізу диверсифікаційної стратегії організації.

Основна література: [1, с. 64-70], [2, с. 242-277].

Додаткова література: [2], [4], [6].

Лекція 11. Концепція життєвого циклу товару

Поняття про життєвий цикл товару. Види життєвих циклів товарів. Характеристика етапів та їх вплив на маркетингову активність підприємства. Проблема виведення на ринок нових товарів. Види товарів з точки зору новизни. Основні етапи розробки товару-новинки та чинники, що впливають на цей процес.

Основна література: [1, с. 71-77, с. 280-305].

Додаткова література: [2], [5], [7].

Завдання для самостійної роботи: Вибрати один з споживчих товарів довгострокового попиту та проаналізувати його життєвий цикл.

Тема 7. Ціноутворення

Лекція 12. Ціна як елемент маркетингової політики організації

Ціна як елемент маркетингової політики організації. Визначення цілей ціноутворення та основні етапи процесу розробки цінової політики організації. Чинники, що впливають на встановлення ціни. Цінова еластичність. Тип ринкової конкуренції та ціноутворення.

Основна література: [1, с. 78-80], [2, с. 308-319].

Додаткова література: [1], [2].

Лекція 13. Методи ціноутворення

Ціна та етапи життєвого циклу товару. Складові ціни товару. Методи ціноутворення. Види цін. Встановлення ціни в залежності від ступеню новизни товару. Ціна як фактор стимулювання збуту. Ефект Парето. Методи "страхування ціни".

Основна література: [1, с. 80-87], [2, с. 320-338].

Додаткова література: [1], [2].

Завдання для самостійної роботи: Підготувати реферат з питань ціноутворення на ринку.

Тема 8. Стратегія збуту та просування

Лекція 14. Збутова стратегія організації

Розповсюдження товарів на ринку. Канали розподілу, їх функції. Рівні каналів розподілу. Фактори, що впливають на вибір посередника Посередники на промисловому ринку. Франшиза, її види. Маркетингові системи. Види торговельних посередників. Товарорух.

Основна література: [1, с. 88-92], [2, с. 347-419].

Додаткова література: [1], [2], [5].

Лекція 15. Розробка стратегії просування на ринку

Просування, типи стратегій просування товарів на ринку. Комплекс маркетингових комунікацій товару /КМК/, його складові. Реклама, визначення, суть, історія розвитку, види. Основні етапи рекламної діяльності. Рекламний бюджет. Теорія мотивацій і реклама. Стимулювання збуту. Особистий продаж. Чинники, що обумовлюють структуру КМК. Основні засоби реклами.

Основна література: [1, с. 92-100], [2, с. 421-519].

Додаткова література: [2], [5].

Завдання для самостійної роботи: Проаналізувати рекламні звернення у ЗМІ та визначити на що зпозиціоновано рекламовані товари. Підготувати звіт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]