Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Цикл дисциплін вільного вибору студента навчальна програма дисципліни "Оподаткування в міжнародному бізнесі"

  1. Загальні відомості

Курс "Оподаткування в міжнародному бізнесі" відноситься до циклу дисциплін вільного вибору студента і читається студентам, що навчаються за спеціальністю 6.050100 "Міжнародна економіка".

Дисципліна "Оподаткування в міжнародному бізнесі" базується на таких дисциплінах, як: "Основи економічної теорії", "Макроекономіка", "Податкова система" та ін.

Спецкурс "Оподаткування в міжнародному бізнесі" забезпечує курси: "Зовнішньоекономічна діяльність", "Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності", "Податкові системи зарубіжних країн".

Мета курсу – формування системи знань з оподаткування в міжнародної економіці, об’єктивних принципів розвитку податкових систем різних країн, забезпечення отримання знань про умови, форми, методи та основний інструментарій оподаткування в міжнародному бізнесі.

Завдання курсу – забезпечення, по-перше, вивчення і розуміння студентами сутності й тенденцій створення і функціонування у міжнародній економіці різних систем оподаткування, використання різних методів контролю країн за виконанням податкового законодавства різних країн у міжнародній економічній діяльності; по-друге, розуміння студентами законодавчих актів, принципів розвитку та механізмів регулювання оподаткування в різних країнах; по-третє, вміння використовувати студентами отриманих знань про оподаткування зовнішньоекономічної діяльності в України у процесі інтеграції її економіки в сучасні світові господарські структури на практиці.

Предметом вивчення в межах дисципліни є система взаємовідносин різних суб’єктів оподаткування зовнішньоекономічної діяльності в різних країнах, що виходить за національні межі у процесі інтернаціоналізації та глобалізації.

Зміст навчальної дисципліни розкривається через вивчення мотивації і сутності оподаткування економічної діяльності, суб’єктів в різних країнах світу. У курсі розглядаються принципи, основні ознаки і об’єктивні можливості податкових систем різних країн у міжнародної економічної взаємодії. Основну увагу приділено податковій політиці провідних країн з розвинутою економікою; основним показникам системи оподаткування в країнах з ринковою економікою, видам податків в них; податковим системам провідних країн світу. У контексті домінуючих тенденцій світового господарського розвитку висвітлюються процеси оподаткування в умовах міжнародної економічної інтеграції, глобалізації.

Призначення курсу: навчити студентів розуміти засади сучасної системи оподаткування міжнародної діяльності, принципи її формування та розвитку у світовій практиці; семінарські заняття повинні сприяти, поглибленому вивченню дисципліни, закріпленню знань матеріалів лекції, оволодінню знаннями основ функціонування податкових систем у міжнародній економіці. Навчально-методичний комплекс призначений для студентів спеціальності "Міжнародна економіка" освітньо-кваліфікаційного рівня "бакалавр" 6.050100.

  1. Зміст навчального матеріалу

Тема 1. Вступ до курсу. Предмет і завдання курсу

Предмет і завдання курсу "Оподаткування в міжнародному бізнесі". Податкова політика провідних країн з розвинутою економікою. Крива Лаффера. Рівень оподаткування в світовій економіці. Основні показники системи оподаткування в країнах з розвинутою ринковою економікою. Види податків в країнах з ринковою економікою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]