Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Навчальна програма дисципліни "зовнішньоекономічна діяльність"

1. Загальні відомості

Курс "Зовнішньоекономічна діяльність" відноситься до циклу дисциплін самостійного вибору вищого навчального закладу і є одним з профілюючих для студентів, що навчаються за спеціальністю 6.050100 "Міжнародна економіка".

Дисципліна базується на таких дисциплінах, як економічна теорія, міжнародна економіка, економіка підприємства, економічний аналіз, менеджмент, маркетинг, фінанси.

Курс "Зовнішньоекономічна діяльність" забезпечує курси: менеджмент ЗЕД, управління експортно-імпортними операціями, міжнародна торгівля, страхування у міжнародній економічній діяльності, валютне регулювання.

Дисципліна є інтегрованим курсом, що вивчає міжнародні аспекти діяльності підприємства, механізми, що регулюють цю діяльність, способи виходу підприємства на міжнародні ринки, алгоритми ведення зовнішньоекономічних операцій та розрахунків за цими операціями.

Ефективна діяльність підприємства на зовнішніх ринках вимагає знання системи міжнародних економічних відносин, форм прояву тенденції глобалізації економічних процесів у світі, зовнішньоторговельної політики та ринкового середовища в різних країнах. Тому в рамках курсу "Зовнішньоекономічна діяльність" розглядається широкий спектр проблем функціонування суб’єктів господарської діяльності на міжнародних ринках, основні проблеми на шляху такої діяльності, механізми валютного, митного та податкового її регулювання.

Мета курсу – формування у студентів системи теоретичних знань і набуття практичних навичок у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Завданням курсу є вивчення механізмів регулювання зовнішньоекономічної діяльності, інструментів дослідження закордонних ринків з метою їх вибору, способів виходу на зовнішні ринки, особливостей міжнародної товарної та цінової політики, засвоєння методичних засад міжнародної контрактної діяльності, міжнародних розрахунків, специфіки валютного, митного та податкового регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Предмет курсувідносини суб’єктів міжнародної економіки, що виникають в процесі їх зовнішньоекономічної діяльності.

2. Зміст навчального матеріалу

Тема 1. Предмет, метод і структура курсу "Зовнішньоекономічна діяльність"

Місце дисципліни в навчальному плані. Зміст понять "зовнішньоекономічні зв’язки" та "зовнішньоекономічна діяльність" (ЗЕД). Предмет курсу "ЗЕД". Історія розвитку ЗЕД підприємств України. Специфіка і основні напрямки розвитку ЗЕД підприємств за умов переходу до ринку. Методологічне забезпечення курсу і його логіка. Структура курсу і його основні завдання.

Тема 2. Нормативно-правове забезпечення зед підприємств

Роль держави в регулюванні зовнішньоекономічного сектора економіки. Державне і недержавне регулювання ЗЕД підприємств. Законодавство, що регулює ЗЕД підприємств. Суб’єкти, принципи і види ЗЕД підприємств. Режими регулювання ЗЕД. Механізми регулювання ЗЕД в Україні.

Тема 3. Вибір і дослідження міжнародних ринків

Характеристика та класифікація міжнародних ринків. Підходи до вибору зарубіжних ринків. Критерії відбору ринків, показники їх розміру. Вивчення характеристик ринку. Заміри потенційних можливостей ринку, аналіз розподілу часток ринку між фірмами. Аналіз збуту. Вивчення ділової активності. Вив­чення товарів конкурентів. Короткострокове прогнозування. Вивчен­ня реакції на новий товар і його потенціал. Довгострокове прогнозу­вання. Сегментація закордонного ринку, її необхідність і види. Оцінка можливостей підприємства на міжнародних ринках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]