Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Тема 5. Валютний курс та валютний ринок

Зміст, види та режими валютних курсів. Фактори вибору режиму валютних курсів. Сутність та види валютних ринків. Функції валютного ринку. Суб’єкти валютного ринку. Типи угод на валютному ринку. Угоди з наявною валютою та строковий валютний ринок. Типи строкових угод. Механізм валютного ринку. Паритет купівельної спроможності. Міжнародний ефект Фішера. Прогнозування валютних курсів та валютні ризики. Макроекономічні методи прогнозування валютних курсів. Технічні методи прогнозування валютних курсів. Валютні ризики. Методи управління валютними та фінансовими ризиками.

Тема 6. Міжнародна банківська діяльність

Міжнародна банківська діяльність. Міжнародні банки та їх структура. Зміст міжнародних банківських операцій. Розрахунки по експорту та імпорту. Основні форми розрахунків по зовнішньоторговельним контрактам. Методи фінансування зовнішньої торгівлі. Експортні кредити. Акредитиви, банківські гарантії. Банківське обслуговування зовнішньоторговельних розрахунків. Державне кредитування експорту. Управління ризиками зовнішньоторговельних розрахунків. Валютні умови контрактів та методи хеджування валютних та платіжних ризиків.

Тема 7. Міжнародний кредит та ринок капіталу

Міжнародний кредит: зміст та функції. Міжнародний ринок кредитних ресурсів. Кредитні ризики та методи управління ними. Види міжнародних кредитів. Довгострокові кредити. Синдиковані кредити. Єврокредити. Міжнародний ринок боргових цінних паперів. Основні види облігацій. Операції з облігаціями на міжнародних ринках. Міжнародний ринок акцій. Основні умови міжнародної емісії та міжнародного котирування акцій.

Тема 8. Міжнародні інвестиції

Фактори та мотиви міжнародних інвестицій. Особливості іноземних інвестицій в сучасних умовах. Форми та ризики прямих іноземних інвестицій. Прямі та портфельні інвестиції. Фінансові та валютні ризики інвестицій. Міжнародні портфельні інвестиції. Структура та переваги міжнародного інвестиційного портфелю. Міжнародний інвестиційний ринок. Суб’єкти ринку та структура операцій на міжнародному інвестиційному ринку.

Тема 9. Глобальні фінансові групи та фінансові центри

Глобальні фінансові центри. Фактори та умови формування глобальних фінансових центрів. Функції глобальних фінансових центрів. Глобальні банківські та фінансові групи. Структура та функції глобальних банківських груп. Офшорні фінансові інститути та центри. Роль офшорних фінансових центрів в глобальній фінансовій системі.

Тема 10. Сучасні проблеми глобальних фінансів

Інтеграція трансформаційних економік у глобальну фінансову систему. Глобальна фінансова інтеграція. Національні та глобальні фінансові кризи. Глобальні системи електронних фінансових трансакцій. Боротьба з відмиванням брудних грошей.

3. Тематика семінарських занять

Семінарські заняття по курсу "Міжнародні фінанси" передбачають обговорення ключових питань курсу, проведення презентації індивідуальних завдань та їх обговорення.

Тема 1. Предмет та завдання курсу

Мета: формування у студентів уявлення про систему і динаміку розвитку міжнародних фінансів, їх взаємозв’язок з міжнародною торгівлею та економічним зростанням, про значення вивчення основних проблем курсу у системі підготовки по спеціальності "Міжнародна економіка".

Тема 2. Міжнародна фінансова система

Мета: формування у студентів знань про структуру та еволюцію міжнародної фінансової системи, систему основних міжнародних фінансових інститутів та їх функції в міжнародній фінансовій системі.

Тема 3. Європейська валютна система

Мета: формування у студентів уявлення про передумови створення, структуру та основні функції європейської валютної системи, її роль у міжнародній валютній системі, регулятори європейської валютної системи.

Тема 4. Платіжний баланс

Мета: формування у студентів системного уявлення про платіжний баланс, його роль у забезпеченні міжнародної платоспроможності країни та міжнародної ліквідності, взаємозв’язок платіжного балансу із зовнішньою торгівлею та валютним курсом, методи регулювання платіжного балансу.

Тема 5. Валютний курс та валютний ринок

Мета: формування у студентів уявлення про валютний курс та його основні види, структуру валютного ринку та типи угод на ньому, методи прогнозування валютного курсу.

Тема 6. Міжнародна банківська діяльність

Мета: формування у студентів уявлення про зміст міжнародної банківської діяльності та структуру міжнародних операцій банків, основні банківські інструменти фінансування зовнішньої торгівлі, забезпечення платіжних умов зовнішньоторговельних контрактів.

Тема 7. Міжнародний кредит та ринок капіталу

Мета: формування у студентів уявлення про зміст та види міжнародних кредитів, механізм здійснення кредитних операцій, основні сегменти міжнародних фінансових ринків - міжнародний ринок облігацій та міжнародний ринок акцій.

Тема 8. Міжнародні інвестиції

Мета: формування у студентів уявлення про мотиви та динаміку міжнародних інвестицій, форми та особливості прямих іноземних інвестицій, зміст міжнародних портфельних інвестицій, структуру та операції на міжнародному інвестиційному ринку.

Тема 9. Глобальні фінансові групи та фінансові центри

Мета: формування у студентів уявлення про роль глобальних фінансових груп та глобальних фінансових центрів у міжнародній фінансовій системі, особливості офшорних фінансових центрів.

Тема 10. Сучасні проблеми глобальних фінансів

Мета: формування у студентів уявлення про особливості інтеграції трансформаційних економік у світову фінансову систему, тенденції глобальної фінансової інтеграції, регіональні та глобальні фінансові кризи, поширення інформаційних технологій у сфері глобальних фінансів, а також про міжнародну боротьбу з відмиванням брудних грошей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]