Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Тема 7. Нетарифні інструменти регулювання міжнародної торгівлі

Нетарифні обмеження зовнішньої торгівлі. Класифікація нетарифних методів регулювання міжнародної торгівлі. Квотування і ліцензування експорту та імпорту. Наслідки введення квот на імпорт. Добровільне обмеження експорту. Експортні субсидії і компенсаційне мито. Наслідки надання експортних субсидій. Демпінг та антидемпінгові мита. Приховані інструменти регулювання міжнародної торгівлі.

Зовнішньоторговельна політика України.

Розділ 3. Міжнародний рух факторів виробництва

Тема 8. Міжнародний рух капіталу

Поняття міжнародної міграції капіталу та її сучасні особливості. Причини міжнародного руху капіталу. Основні форми міжнародного переміщення капіталу. Взаємозв’язок міжнародної торгівлі та руху факторів виробництва. Правило Вальраса. Поняття та основні форми здійснення прямих іноземних інвестицій (ПІІ). Економічний ефект ПІІ.

Міжнародні корпорації (МК) як основний суб’єкт здійснення ПІІ в сучасних умовах. Транснаціональні корпорації та їх типи. Можливі аргументи "на користь" та "проти" діяльності МК з боку як приймаючих країн, так і країн базування. Наслідки діяльності МК на міжнародних ринках.

Портфельні зарубіжні інвестиції (ПЗІ). Сучасні особливості ПЗІ.

Сутність та передумови міжнародного кредитування. Провідні тенденції розвитку міжнародного кредиту. Основні інструменти міжнародного кредитування. Міжчасова торгівля як специфічний випадок торгівлі.

Сучасні тенденції на світовому ринку капіталів.

Україна на міжнародному ринку капіталів.

Тема 9. Міжнародна міграція робочої сили

Поняття та основні види міжнародного руху робочої сили. Економічні та позаекономічні причини міжнародного переміщення трудових ресурсів. Напрями, масштаби міжнародної міграції робочої сили та сучасні центри, що притягують емігрантів. Економічний ефект міжнародного руху робочої сили.

Наслідки міграції трудових ресурсів для країни-експортера та приймаючої країни.

Роль держави у міжнародному переміщенні робочої сили. Основні форми державного регулювання міжнародної міграції. Механізм контролю над міграцією робочої сили.

Розділ 4. Монетарна теорія міжнародної економіки

Тема 10. Валютний ринок

Механізм міжнародних платежів. Сутність валютного ринку та основні його різновиди. Інтереси учасників валютного ринку. Функції валютного ринку.

Світовий валютний ринок та світові фінансові центри. Сучасні особливості розвитку міжнародних валютних ринків.

Операції з іноземними валютами. Основні види операцій на валютному ринку.

Формування попиту і пропозиції на валюту. Роль центрального банку в системі вільно плаваючих та фіксованих валютних курсів. Наслідки девальвації для валютного ринку. Умова Маршала-Лернера. Вплив девальвації на чистий експорт ("J-крива").

Тема 11. Валютний курс

Поняття та значення валютного курсу. Номінальний та реальний валютний курс. Ефективний валютний курс. Очікувані зміни валютного курсу. Фактори, що визначають номінальний валютний курс.

Економічна політика та реальний валютний курс. Випадок малої відкритої економіки. Випадок великої відкритої економіки.

Фіксовані і плаваючі валютні курси. Міжнародні валютні системи.

Ринок обміну готівкової валюти та ринок спот. Валютні ринки та строк.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]