Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

2. Зміст навчального матеріалу Розділ 1. Розвиток міжнародного ринку інвестиційних ресурсів

Тема 1. Сутність та фактори міжнародної інвестиційної діяльності

Міжнародні інвестиції та їх систематизація. Міжнародна інвестиційна діяльність. Фактори розвитку міжнародного інвестування.

Основні мотиви та рушійні сили міжнародної інвестиційної діяльності. Масштаби та структура прямих та портфельних інвестицій. Іноземна допомога.

Формування каналів здійснення міжнародної інвестиційної діяльності.

Інфраструктура здійснення міжнародних інвестицій.

Тема 2. Характерні риси та особливості функціонування сучасних ринків капіталу

Класифікація фінансових ринків, їх функції. Особливості функціонування первинного та вторинного ринків цінних паперів.

Організація вторинного ринку цінних паперів: розвиток біржової системи, позабіржового ринку та незалежних електронних систем торгівлі.

Основні типи торговельних замовлень на вторинному ринку. Ринкові замовлення, лімітні, стоп заявки, стоп-лімітні заявки, умовно-ринкові, заявки з певним терміном виконання, заявки, які залежать від розміру.

Поняття "короткого" продажу та його роль. Угоди з маржею. Інституціональні інвестори на ринку.

Основні характеристики та значення фондових індексів при прийнятті рішення про здійснення міжнародної інвестиції. Ризики, які пов'язані з інвестуванням у фінансові активи.

Розділ 2. Теорії управління інвестиціями

Тема 3. Теорія портфеля Марковіца

Поняття ефективного та оптимального інвестиційного портфелю. Функція корисності та криві індиферентності. Ризикові та без ризикові активи.

Визначення очікуваної дохідності та ризику портфеля інвестицій. Визначення дохідності за один період. Очікувана дохідність портфеля ризикових активів.

Використання варіації для вивчення ризику. Визначення ризику портфеля з двох активів. Визначення ризику портфелю, який складається з більше ніж два активи. Особливості диверсифікації інвестиційного портфеля. Наївна диверсифікація та стратегія диверсифікації Марковіца.

Створення ефективного портфелю Марковіца. Допустимий та ефективний портфелі. Вибір портфеля з ефективної множини портфелів Марковіца.

Тема 4. Теорія ринку капіталів та модель визначення цін основних активів

Теорія визначення цін основних активів (CARM). Двох параметрична модель. Раціональність та неприхильність інвесторів до ризику. Інвестування з фіксованим періодом. Однорідність очікувань. Існування без ризикового активу та можливості позичати та брати у борг під без ризикову ставку. Досконалий та безфрикційний ринок.

Теорія ринку капіталів. Виведення рівняння ефективної лінії ринку. Інтерпретація рівняння ефективної лінії ринку. Систематичний та несистематичний ризики. Модель ринку. Характеристична лінія ринку. Оцінка "бети". Емпіричні підтвердження теорії.

Тема 5. Альтернативні моделі визначення цін активів

Модель Блека з нульовою "бетою". Умови, які необхідні для побудови портфеля з нульовою "бетою". Вибір портфелю з нульовою "бетою".

Багатофакторна CARM Мертона. Теорії арбітражного ціноутворення. Арбітраж. Основні припущення теорії арбітражного ціноутворення. Виведення рівняння моделі АРТ. Порівняльний аналіз АРТ та CARM. Переваги АРТ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]