Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
61.41 Кб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

ЗАТВЕРДЖЕНО: Вчена рада економічного факультету, протокол № від « » 201_ р.

Голова Вченої ради, декан факультету,

проф. В.Д. Базилевич

МАКРОЕКОНОМІКА

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

ДЛЯ СТУДЕНТІВ ЕКОНОМІЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ ЕКОНОМІЧНА КІБЕРНЕТИКА

ПОГОДЖЕНО:

науково-методична комісія економічного факультету

протокол № від « » 201 р.

Голова НМК

доц. Т.М.Литвиненко

СХВАЛЕНО:

кафедра економічної теорії,

протокол № від « » 201р.

Зав. кафедри

проф. В.Д. Базилевич

Укладач:

КИЇВ-2012

1. ВСТУП

Дисципліна «Макроекономіка» викладається для студентів спеціальності економічна кібернетика протягом 2 семестру НІ курсу навчання в обсязі 5 кредитів, в тому числі 56 годин аудиторних занять з них 28 години лекцій. Закінчується іспитом.

Курс «Макроекономіка» призначений для вивчення студентами - кібернетиками як нормативний курс, що формує базові знання з макроекономічної теорії, систематизує і поглиблює розуміння відповідних економічних категорій, законів, концепцій, розкриває можливості використання макроекономічних моделей для підвищення ефективності державного регулювання економіки.

Предметом дисципліни є економічна система як єдине ціле, що досліджується за допомогою агрегованих макроекономічних показників та економіко-математичних моделей. Застосування цих специфічних для Макроекономіки методів разом із загальнонауковими методами формує методологічний інструментарій для вивчення умов загальної макроекономічної рівноваги та причин її порушень. В зв'язку із цим вивчаються базові моделі неокласичної, кейнсіанської, монетаристської та інших теоретичних шкіл, що пояснюють мотивацію макроекономічних суб'єктів щодо споживання, заощадження та інвестування. Аналізується динаміка сукупного попиту і сукупної пропозиції, основних ринків - товарного, грошового та робочої сили, темпів економічного зростання, показників зайнятості та інфляції, експортно-імпортних потоків.

Значна увага при вивченні курсу приділяється системі державного регулювання економіки, розкриттю суті окремих видів макроекономічної політики, націлених на подолання недоліків ринкового регулювання, підвищення загальної соціально-економічної ефективності суспільного відтворення, нейтралізацію кризових явищ в економіці.

Мета навчальної дисципліни: головною метою вивчення дисципліни є отримання системних знань з сучасної макроекономічної теорії, формування уявлень щодо закономірностей та умов встановлення загальної макроекономічної рівноваги та рівноваги окремих ринків, а також - щодо причин порушень рівноважних станів. Важливими результатами, на які орієнтоване вивчення дисципліни є: - вміння самостійно характеризувати суть макроекономічних процесів і явищ, давати їм достовірну оцінку, розкривати логіку взаємозв'язку; - вміння зв'язати здобуті економічні знання з основними знаннями фахової підготовки; - закріплення навичок економічного аналізу, моделювання економічних процесів, побудови схем, графіків, діаграм, таблиць.

Завданням навчальної дисципліни є формування системи знань і навичок дослідження макроекономічних процесів. Студент повинен знати специфіку предмету і методів макроекономічної теорії; представників і теорії основних шкіл економічної думки з ключових теоретичних проблем макроекономіки; систему макроекономічних показників, що застосовуються для виміру і порівнянь в макроекономіці; всю необхідну сукупність категорій, законів, визначень та формул, що дозволяють глибоко і всебічно характеризувати суть і взаємозв'язки явищ макроекономічного рівня; засоби державного регулювання динаміки макроекономічних процесів.

Студент повинен вміти застосувати на практиці методологію макроекономічного дослідження; логічно і обгрунтовано обстоювати теоретичну позицію щодо оцінки макроекономічних явищ і процесів; вільно оперувати основними теоретичними концепціями макроекономіки; практично застосовувати дані Системи національних рахунків, «читати» статистичні таблиці, діаграми, схеми, графіки, в яких подається макроекономічна інформація.

Місце в структурно-логічній схемі спеціальності: курс макроекономіки є складовою частиною сучасної економічної теорії, що вивчається студентами після

опанування Основ економічної теорії і створює передумови для успішного вивчення мікроекономіки та міжнародної економіки.

Система контролю знань та умови складання іспиту. Навчальна дисципліна «Макроекономіка» оцінюється за модульно-рейтинговою системою. Вона складається з 2 модулів.

Об'єктом контролю є знання студентом ключових понять та категорій, матеріалу курсу у вигляді основоположних концепцій, теорій, методів та законів. Підсумкова оцінка розраховується як сума наступних показників: суми балів, отриманих за самостійну роботу (максимально 20 балів); суми балів, отриманих за 2-і модульні контрольні роботи (максимально 40 балів = 20 х 2); суми балів, отриманих за іспит (максимально 40 балів).

Модульна контрольна робота містить 4 теоретичні запитання, 4 тестових завдання, 5 категорій та задачу. Підсумкова оцінка виставляється як за національною шкалою, так і за 100 бальною шкалою.

За 100-бальною шкалою

Оцінка за національною шкалою

90-100

5

відмінно

85-89

4

добре

75-84

65-74

3

задовільно

60-64

35-59

2

незадовільно

1-34

Поточний контроль знань студентів відбувається за результатами виконання ними модульної роботи, завдань для самостійного опрацювання. Підсумковий контроль проводиться у формі письмового іспиту.

2. Тематичний план навчальної дисципліни

№ п/п

Теми

Кількість навчальних годин

Всього

Лекції

Семінари

Самост. робота

1

Тема 1. Предмет, методи та функції

3

2

1

макроекономіки

-

2

Тема 2. Макроекономічна модель кругообороту

3

2

1

ресурсів, товарів, доходів

-

3

Тема 3. Макроекономічні показники в системі

4

2

2

національних рахунків

-

4

Тема 4. Сукупний попит та сукупна пропозиція

5

2

2

1

5

Теми 5. Споживання, заощадження та інвестиції.

9

4

4

1

6

Тема 6. Національний ринок та його рівновага.

6

2

2

2

7

Тема 7. Моделі макроекономічної рівноваги.

6

2

2

2

8

Тема 8. Макроекономічна нестабільність:

1

2

циклічність економічного розвитку

-

9

Тема 9. Інфляція і безробіття як фактори

4

2

2

макроекономічної нестабільності

-

10

Тема 10. Довгострокове економічне зростання

4

2

2

11

Тема 11. Державне регулювання економіки

3

1

2

12

Тема 12. Грошово - кредитна політика

4

2

2

13

Тема 13. Бюджетно-податкова політика держави

4

2

2

14

Тема 14. Макроекономічна політика у відкритій

2

1

1

економіці

15

Тема 15. Макроекономічна політика

2

1

1

транзитивної (перехідної) економіки

-

Разом

62

28

28

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]