Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Київський Національний університет

імені Тараса Шевченка

Економічний фaкультет

Кафедра міжнародної економіки

НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ КОМПЛЕКС

ПРОФЕСІЙНО - ОРІЄНТОВАНИХ ДИСЦИПЛІН

ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

6.050100

"МІЖНАРОДНА ЕКОНОМІКА"

Київ 2004

Науково-методичний комплекс професійно-орієнтованих дисциплін зі спеціальності 6.050100 "Міжнародна економіка".

Навчально-методичний посібник. Керівник авторського колективу д.е.н., професор Старостіна А.О. – Київ, 2004 р.

Згідно з навчальним планом підготовки фахівців зі спеціальності 6.050100 "Міжнародна економіка" на економічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка у навчальному посібнику подані навчальні та робочі програми циклів дисциплін загальноекономічної підготовки, професійно-орієнтованих дисциплін за переліком спеціальності "Міжнародна економіка", дисциплін самостійного вибору вищого навчального закладу та вільного вибору студента.

Затверджено Вченою Радою економічного факультету

протокол № 3 від "21" вересня 2004 року

ЗМІСТ

Передмова

4

Цикл дисциплін загальноекономічної підготовки

5

Маркетинг, укладач д.е.н., проф. Старостіна А.О.

5

Міжнародна економіка, укладач д.е.н., проф. Рокоча В.В.

18

Цикл професійно-орієнтованих дисциплін за переліком спеціальності "Міжнародна економіка"

45

Транснаціональні корпорації, укладач к.е.н., доц. Шевченко В.Ю.

45

Міжнародні фінанси, укладач к.е.н., доц. Шевченко В.Ю.

58

Міжнародний маркетинг, укладач к.е.н., доц. Каніщенко О.Л.

72

Цикл дисциплін самостійного вибору вищого навчального закладу

86

Ринкові дослідження, укладач д.е.н., проф. Старостіна А.О.

86

Зовнішньоекономічна діяльність, укладачі к.е.н., доц. Дідківський М.І.,

к.е.н. Кузьома О.Ю., к.е.н. Кочергіна Н.Л.

99

Цикл дисциплін вільного вибору студента

129

Оподаткування в міжнародному бізнесі, укладач к.е.н. Кочергіна Н.Л.

129

Міжнародна інвестиційна діяльність, укладач к.е.н. Крилова Н.В.

148

Міжнародна товарна політика, укладач к.е.н. Кочкіна Н.Ю.

169

Передмова

Останнім часом вищі навчальні заклади України все частіше замислюються над відповідністю своїх навчальних планів міжнародним стандартам освіти. Не стала виключенням і кафедра міжнародної економіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, яка повністю переглянула процес підготовки фахівців в галузі міжнародної економіки. Зміни торкнулися як професійно-орієнтованих, так і дисциплін самостійного вибору навчального закладу та вільного вибору студента. Фахові дисципліни були вдосконалені, а курси, що втратили актуальність, замінені новими, які відповідають сучасним світовим тенденціям розвитку економічної науки. Зокрема, у планах підготовки бакалаврів спеціальності 6.050100 "Міжнародна економіка" з’явилися курси "Ринкові дослідження", "Міжнародне ціноутворення", "Міжнародна товарна політика", "Міжнародна логістика" та інші, які розширюють світогляд студента-міжнародника та підвищують його конкурентоспроможність на світовому ринку праці. Це є серйозним кроком на шляху до повної адаптації навчальних планів підготовки фахівців спеціальності "Міжнародна економіка" до світових стандартів вищої освіти.

У навчальному посібнику подана частина вдосконалених навчальних та робочих програм циклів дисциплін загальноекономічної підготовки, професійно-орієнтованих дисциплін за переліком спеціальності "Міжнародна економіка", дисциплін самостійного вибору вищого навчального закладу та вільного вибору студента, які викладаються студентам спеціальності 6.050100 "Міжнародна економіка".

ЦИКЛ ДИСЦИПЛІН

ЗАГАЛЬНОЕКОНОМІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ

Навчальна програма дисципліни

"маркетинг"

1. Загальні відомості

Курс "Маркетинг" відноситься до циклу дисциплін загальноекономічної підготовки і є одним з профілюючих для студентів, що навчаються за спеціальністю 6.050100 "Міжнародна економіка".

Дисципліна базується на таких дисциплінах, як економічна теорія, макроекономіка, мікроекономіка, теорія ймовірностей та математична статистика, економічна статистика, основи психології, економічний аналіз тощо.

Курс "Маркетинг" забезпечує курси: промисловий маркетинг, стратегічний маркетинг, міжнародний маркетинг, маркетингові дослідження, маркетингова політика розподілу, товарна інноваційна політика, маркетингова політика комунікацій, маркетингова цінова політика, збутова діяльність тощо.

Основне призначення курсу – надати студентам знання щодо суті, основних принципів та функцій маркетингу, форм й методів вітчизняного та світового досвіду маркетингової діяльності.

В курсі розглядаються причини виникнення маркетингу як теорії та практики діяльності підприємства, сучасна концепція маркетингу, основні етапи маркетингової діяльності тощо. Вивчення курсу дозволяє оволодіти основами стратегії та тактики прийняття маркетингових рішень.

Вивчення дисципліни дозволяє сформувати у студента комплексний підхід до вирішення маркетингових завдань, що стоять перед підприємством будь-якої форми власності.

Метою дисципліни є формування системи знань щодо предмету та суті маркетингової діяльності, її місця в діяльності підприємств та надання базових навичок маркетингової діяльності на підприємствах різних форм власності.

Завданням дисципліни є надання студентам знань щодо місця маркетингу в структурі управління та функціонування підприємства, принципів та функцій маркетингу, маркетингового середовища організації, основних етапів маркетингової діяльності, процесу управління маркетингом, специфіки промислового та споживчого ринків, а також надання навичок аналізу ринку та розробки маркетингових стратегій підприємств.

Предметом вивчення у межах дисципліни є методи маркетингової діяльності підприємств на промисловому та споживчому ринках.

Значна увага в курсу приділяється спеціальними методами навчання, зокрема: розв’язанню господарських ситуацій та командній роботі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]