Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Навчальна програма дисципліни "Міжнародний маркетинг"

1. Загальні відомості

Курс "Міжнародний маркетинг" відноситься до циклу професійно-орієнтованих дисциплін і є одним з профілюючих для студентів, що навчаються за спеціальністю 6.050100 "Міжнародна економіка".

Курс базується на таких дисциплінах як "Маркетинг", "Маркетингові дослідження", "Міжнародна економіка", "Зовнішньоекономічна діяльність".

Дисципліна є інтегрованим курсом, що вивчає міжнародні аспекти маркетингової діяльності, елементи зовнішньоекономічної діяльності, основні аспекти розвитку та функціонування світових ринків.

Успішна діяльність підприємства на зовнішніх ринках вимагає знання системи світових господарських відносин, тенденцій економічних процесів у світі, зовнішньоторговельної політики та ринкового середовища в різних країнах. Тому в рамках курсу "Міжнародний маркетинг" розглядається широкий спектр проблем функціонування суб’єктів господарської діяльності на міжнародних ринках, основні фактори макро- та мікросередовища міжнародного маркетингу, міжнародна конкуренція тощо.

Метою курсу є формування у студентів сучасного світогляду міжнародної діяльності у сфері маркетингу, суті, цілей, методів підприємницької діяльності на зовнішніх ринках.

Вивчення курсу дозволяє оволодіти принципами зовнішньоекономічної діяльності, основними нормами ділової практики здійснення маркетингового забезпечення міжнародного підприємництва. Крім того, курс передбачає, по-перше, вивчення студентами об’єктивних рис та особливостей світового ринку, спільних для всіх суб’єктів господарської діяльності, по-друге, вивчення конкретного політичного, правового, економічного, соціально-культурного, технологічного середовища міжнародного маркетингу, по-третє, дослідження маркетингової ситуації відносно конкретного товару.

Завданням дисципліни є надання студентам знань щодо місця та функцій міжнародного маркетингу в системі міжнародних економічних відносин, що дозволяє опановувати: сучасну термінологію міжнародного бізнесу; особливості та тенденції сучасного етапу розвитку світового ринку, які впливають на прийняття ефективних управлінських рішень в сфері міжнародного маркетингу; принципи аналізу міжнародного маркетингового середовища; стратегії виходу та методи і інструменти функціонування компаній на зарубіжних ринках; специфіку управління міжнародним маркетингом.

Предметом дисципліни є методи ефективної маркетингової поведінки в міжнародному бізнес середовищі. Студенти навчаються: збирати принципову інформацію та аналізувати основні фактори політико-правового, економічного, соціально-культурного середовища зовнішнього ринку; аргументувати рішення про вихід на зовнішні ринки; оцінювати кон’юнктуру зарубіжних ринків; планувати стратегію виходу на зовнішні ринки, обґрунтовуючи її вибір; розраховувати митну вартість товару, суму мита, митних зборів, ПДВ при перевезенні товарів через кордон; здійснювати загальну оцінку експортно-імпортних можливостей товару.

Значна увага в курсі "Міжнародний маркетинг" приділяється проблемам розробки стратегії, планування, оцінки конкурентного середовища та конкурентних можливостей, специфіці технології маркетингової діяльності та особливостям поведінки суб’єктів міжнародної господарської діяльності.

Особлива увага в курсі приділяється спеціальними методами навчання, зокрема: розв’язанню господарських ситуацій та командній роботі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]