Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Адреси Інтернет:

  1. Світовий банк – http://www.world - bank.org.

  2. Департамент торгівлі США – http://www.ita.doc.gov

  3. Банк міжнародних розрахунків – http://www.bis.org

  4. Міжнародна організація праці – http://www.ilo.org

  5. Світова організація торгівлі – http://www.wto.org

  6. Конференція ООН з торгівлі та розвитку – http://www.unicc.org/ unctad

  7. Міжнародна торгова палата – http://www.iccwbo.org

  8. Європейський Союз – http://www.europa.eu.int

  9. Зустрічі "вісімки" – http://www.summit 8.gov

  10. Організація економічного співробітництва та розвитку – http://www.oecd.org

  11. Міжнародний валютний фонд – http://www.imf.org

  12. Інститут міжнародної економіки. Вашингтон – http://www.iie.com.

Цикл професійно-орієнтованих дисциплін за переліком програм спеціальності "міжнародна економіка" навчальна програма дисципліни "транснаціональні корпорації"

1. Загальні відомості

Курс "Транснаціональні корпорації" відноситься до циклу професійно-орієнтованих дисциплін і є одним з профілюючих для студентів, що навчаються за спеціальністю 6.050100 "Міжнародна економіка".

Курс "Транснаціональні корпорації" передбачає ґрунтовне вивчення теоретичних та прикладних аспектів транснаціонального виробництва та обігу в умовах глобальної економіки.

Теоретичними засадами транснаціональних корпорацій є теорії міжнародної торгівлі та конкуренції, сучасні теорії міжнародного руху капіталу та прямих іноземних інвестицій.

Суттєве значення надається аналізу сучасних тенденцій та форм транснаціоналізації у сфері виробництва та послуг. Розглядаються основні складові економічного механізму та структура фінансування діяльності ТНК. Широко використовується аналіз сучасних тенденцій діяльності ТНК, практичних ділових ситуацій у сфері транснаціоналізації. Прикладний аспект також позначений у розгляді основних проблем управління транснаціональними корпораціями, таких як мотиви іноземного інвестування, управління ризиками іноземного інвестування, фінансовий менеджмент транснаціональних корпорацій та ін.

Тенденції транснаціоналізації також розглядаються стосовно умов перехідних економік з урахуванням їх макроекономічної специфіки та особливостей економічного механізму. Узагальнюється досвід та проблеми іноземного інвестування та діяльності транснаціональних корпорацій в перехідних економіках та, зокрема, в України. Розглядаються особливості регулювання іноземних інвестицій та основні проблеми його удосконалення.

Студенти опрацьовують статистичні дані та конкретні ділові ситуації з практики транснаціональних корпорацій.

Мета курсу: формування системи знань стосовно розвитку та функціонування транснаціональних корпорацій як основного корпоративного господарського суб’єкту глобальної економіки.

Завдання: вивчення теорії та практики розвитку та функціонування транснаціональних корпорацій, особливостей регулювання їх діяльності та управління, впливу на економіку країн світу та Україну; набуття навичок аналізу економічних мотивів діяльності та результативності ТНК.

Предмет: транснаціональні корпорації як суб’єкт господарювання та міжнародних економічних відносин в глобальній економіці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]