Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Тема 12. Платіжний баланс

Суть та принципи укладання платіжного балансу. Класифікація статей платіжного балансу. Рахунок поточних операцій. Рахунок операцій з капіталом. Фінансовий рахунок. Структура та призначення резервних активів.

Рівновага платіжного балансу та її порушення. Необхідність регулювання платіжного балансу. Можливості фінансування дефіциту платіжного балансу.

Взаємозв’язок рахунків платіжного балансу.

Політика платіжного балансу: внутрішній і зовнішній баланс. Монетарний підхід до платіжного балансу.

Модель відкритої малої економіки. Стимулююча та стримуюча бюджетно-податкова політика в моделі відкритої малої економіки. Вплив політики великої країни на економіку малої країни.

Розділ 5. Сучасні тенденції розвитку міжнародної економіки Тема 13. Міжнародна економічна інтеграція

Регіоналізм у розвитку світової економіки.

Сутність, передумови економічної інтеграції. Цілі інтеграційних об’єднань. Етапи економічної інтеграції: преференційні торгові угоди, зона вільної торгівлі, митний союз, спільний ринок, економічний союз, політичний союз.

Світові та регіональні тенденції в розвитку економічної інтеграції. Інтеграційні процеси у світовому економічному просторі. Критерії відповідності економічної інтеграції інтересам світового співтовариства.

Тема 14. Глобалізація економіки

Сутність процесу глобалізації світової економіки та її наслідки.

ТНК як носії процесів економічної глобалізації.

Глобалізація на світових ринках товарів, послуг, капіталу та робочої сили.

3. Тематика семінарських занять

Семінарські заняття з курсу "Міжнародна економіка" передбачають більш глибоке засвоєння лекційного матеріалу, вивчення окремих тем за вказівкою викладача, підготовки фіксованих виступів, вирішення задач.

Вступ до курсу Мета: сформувати у студентів уявлення про предмет міжнародної економіки, його відмінність від інших дисциплін. Розділ 1. Чиста теорія міжнародної торгівлі

Тема 1. Класичні теорії міжнародної торгівлі

Мета: сформувати у студентів систему знань щодо класичних теорій міжнародної торгівлі та показати можливості застосування цих теорії для пояснення сучасної міжнародної торгівлі.

Тема 2. Виробничі ресурси і зовнішня торгівля

Мета: надати студентам уявлення про теорію Хекшера-Оліна і теорію Хекшера-Оліна-Самуельсона та виробити навички застосування цих теорій до реалій сучасної міжнародної торгівлі.

Тема 3. Альтернативні теорії міжнародної торгівлі

(На основі пропозиції)

Мета: ознайомити студентів із сучасними теоріями міжнародної торгівлі і дослідити випадки торгівлі, що пояснюються цими теоріями.

Тема 4. Альтернативні теорії міжнародної торгівлі

(На основі попиту)

Мета: ознайомити студентів із сучасними теоріями міжнародної торгівлі і дослідити випадки торгівлі, що пояснюються цими теоріями.

Тема 5. Вплив міжнародної торгівлі на доходи

Мета: сформувати у студентів переконання щодо вигідності міжнародної торгівлі для її учасників та виробити навички аналізу розподілу виграшу між партнерами у зовнішній торгівлі.

Розділ 2. Міжнародна торговельна політика

Тема 6. Тарифне регулювання міжнародної торгівлі

Мета: сформувати у студентів систему знань про види та інструменти зовнішньоторговельної політики та дослідити економічні наслідки застосування тарифних обмежень зовнішньої торгівлі.

Тема 7. Нетарифні інструменти регулювання міжнародної торгівлі

Мета: сформувати у студентів систему знань про види та інструменти зовнішньоторговельної політики та дослідити економічні наслідки застосування нетарифних обмежень зовнішньої торгівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]