Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Тема 6. Роль тнк в міжнародному трансфері технологій

Провідна роль ТНК у глобальному трансфері технологій. Глобальне лідерство ТНК в технологіях та інноваціях. Ступінчаста передача технологій ТНК. ТНК та технологічний прогрес країн, що розвиваються. Роль ТНК в основних міжнародних інвестиційних проектах. Особливості оцінки та управління міжнародними інвестиційними проектами. Структура фінансування міжнародних інвестиційних проектів.

Тема 7. Особливості транснаціоналізації у сфері фінансових послуг

Тенденції транснаціоналізації фінансів. Транснаціональні банки та їх функції. Структура транснаціонального банку. Транснаціональні фінансові групи. Функції транснаціональних фінансових інститутів в глобальній фінансовій системі. Глобальні фінансові центри та їх функції. Офшорні фінансові центри та їх роль в глобальній економіці. Значення офшорних фінансових центрів у фінансовій діяльності ТНК.

Тема 8. Економічні результати діяльності транснаціональних корпорацій. Особливості тнк у трансформаційних економіках

Економічні результати діяльності ТНК для країн-експортерів та імпортерів капіталу. Мікроекономічні ефекти ПІІ. Народногосподарська економічна оцінка ефектів ПІІ. ТНК та регіональна економічна інтеграція. Потреба в залученні іноземних інвестицій до трансформаційних економік. Особливості інвестиційного середовища у трансформаційних економіках. Особливості регулювання діяльності ТНК в трансформаційних економіках. Регулятивне середовище іноземних інвестицій в Україні. Досвід та проблеми діяльності ТНК в економіці України.

3. Тематика семінарських занять

Семінарські заняття по курсу "Транснаціональні корпорації" передбачають обговорення ключових питань курсу, проведення презентації індивідуальних завдань та їх обговорення.

Тема 1. Предмет та завдання курсу

Мета: формування у студентів уявлення про роль транснаціональних корпорацій у світовій економіці та про значення вивчення основних проблем курсу у системи підготовки зі спеціальності "Міжнародна економіка".

Тема 2. Глобальний рух капіталу

Мета: ознайомлення студентів з теоретичним підґрунтям вивчення транснаціональних корпорацій у світовій економіці та прямих іноземних інвестицій.

Тема 3. Стратегія та управління транснаціональними корпораціями

Мета: ознайомлення студентів зі стратегією та структурою управління транснаціональних корпорацій.

Тема 4. Фінанси транснаціональних корпорацій

Мета: ознайомлення студентів з джерелами фінансування транснаціональних корпорацій та методами фінансового менеджменту в них.

Тема 5. Транснаціональні альянси

Мета: ознайомлення студентів зі змістом та особливостями транснаціональних альянсів.

Тема 6. Транснаціоналізація технологічного прогресу та інвестиції

Мета: ознайомлення студентів з роллю транснаціональних корпорацій у міжнародному трансфері технологій.

Тема 7. Особливості транснаціоналізації у сфері фінансових послуг

Мета: ознайомлення студентів з формами транснаціоналізації у фінансовій сфері.

Тема 8. Економічна результативність діяльності транснаціональних корпорацій. Особливості ТНК у трансформаційних економіках

Мета: ознайомлення студентів з економічною результативністю транснаціональних корпорацій та особливостями їх діяльності в трансформаційних економіках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]