Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

2. Зміст навчального матеріалу Вступ до курсу "Міжнародний маркетинг"

Міжнародний маркетинг – важливий атрибут світового економічного процесу. Загальна мета і задачі курсу.

Тема 1. Тенденції розвитку світового господарства

Тенденції й протиріччя сучасного етапу розвитку світового ринку. Інтернаціоналізація господарського життя. Форми міжнародних економічних відносин. Тенденції та пріоритети розвитку світової торгівлі. Тенденції та пріоритети інвестиційних процесів. Державне регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Види державної зовнішньоекономічної політики: протекціонізм та вільна торгівля. Економічна інтеграція. Причини та методи виходу компаній на зарубіжні ринки.

Тема 2. Середовище міжнародного маркетингу

Поняття середовища міжнародного бізнесу. Фактори середовища. Види та оцінка ризиків. Аналіз політичного середовища міжнародного маркетингу. Політичні ризики. Аналіз правового середовища міжнародного маркетингу: структура та тенденції. Види правових систем. Патентне та антимонопольне законодавство в міжнародній практиці.

Аналіз економічного середовища міжнародного маркетингу. Оцінка загальногосподарської кон’юнктури зарубіжного ринку: тип економіки, темпи економічного зростання, вільні економічні зони.

Аналіз соціально-культурного середовища зарубіжного ринку. Шляхи подолання соціально-культурних протиріч. Аналіз технологічного середовища міжнародного маркетингу. Проблема уникнення технологічної залежності. Аналіз фізичного середовища міжнародного маркетингу. Проблема якості в міжнародному бізнесі. Аналіз можливої реакції компанії на зміни середовища міжнародного маркетингу.

Тема 3. Стратегії міжнародного маркетингу

Планування маркетингової діяльності в міжнародному середовищі. Маркетингові програми.

Альтернативи представництва на зарубіжних ринках: порівняльний аналіз потенційних можливостей та оптимізація рішення. Стратегічні альтернативи в міжнародному маркетингу: стандартизація та адаптація.

Логіка та основні підходи до розробки та оцінки стратегії міжнародного маркетингу. Етапи планування в міжнародному маркетингу. Стандартизований, децентралізований та інтегрований план.

Тема 4. Аналіз міжнародної конкуренції

Конкуренція у міжнародній сфері. Суб’єкти та об’єкти міжнародної конкуренції. Рівні конкурентної агресивності. Фактори впливу на внутрішньогалузеву конкуренцію. Аналіз та оцінка конкурентів. Конкурентні стратегії в міжнародному маркетингу. Конкурентна політика.

Тема 5. Технологія маркетингової діяльності в міжнародній сфері

Логіка та структура маркетингового дослідження зарубіжних ринків. Критерії оцінки потенційного зарубіжного ринку. Вибір ринку. Сегментація в умовах світового ринку. Оцінка інвестиційних можливостей. Прямий та непрямий експорт. Ліцензування та кооперація. Експортна поведінка (проникнення, захоплення, утримання ринку). Техніка здійснення експортно-імпортних операцій. Умови "Інкотермс’2000". Типовий зовнішньоторговельний контракт.

Тема 6. Тактика міжнародного маркетингу: продуктова політика

Визначення та характеристика продукту. Параметри конкурентоспроможності товару на світовому ринку. Детермінантні ромби конкурентних переваг. Новий продукт на світовому ринку. Торгова марка. Позиціонування товару на зарубіжних ринках.

Тема 7. Тактика міжнародного маркетингу: пріоритети ціноутворення

Підходи до формування ціни в міжнародному маркетингу. Види цін.

Цінова конкуренція. Демпінг. Цінова політика: фактори впливу на прийняття рішення. Система міжнародних розрахунків.

Тема 8. Тактика міжнародного маркетингу: практика просування та збуту

Структура і аналіз каналів товароруху в міжнародному маркетингу. Залучення посередників: мета, переваги, недоліки. Формування попиту та стимулювання збуту на зарубіжному ринку. Особливості створення та використання реклами в міжнародному середовищі. Рекламні табу. Антиреклама. Пропаганда.

Тема 9. Управління міжнародним маркетингом

Стадії міжнародного маркетингу. Інтернаціональні, багатонаціональні та глобальні компанії. Типи організаційної структури міжнародних компаній. Організація маркетингової служби компанії, що діє на міжнародному ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]