Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК2004_bachelor_new.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.68 Mб
Скачать

4. Індивідуальні завдання

Метою виконання індивідуальних завдань студентами є надбання навичок розробки концепції та підготовку презентації створення філії ТНК або міжнародного інвестиційного проекту за участю ТНК.

Індивідуальне завдання передбачає використання знань та навичок, отриманих в даному курсі, а також знань з попередніх курсів, може бути пов’язане з попередньою курсовою роботою з курсу "Міжнародна економіка".

Результатом виконання індивідуального завдання можуть бути використані при підготовці подальших курсових робіт по наступних курсах ("Міжнародні фінанси" та інші), написанні випускної бакалаврської роботи.

Тема індивідуального завдання: "Розробка та презентація концепції створення філії ТНК (спільного підприємства з іноземними інвестиціями, міжнародного інвестиційного проекту за участю ТНК) у галузі промисловості (сільського господарства, послуг, тощо) у (регіональний аспект) України".

Структура індивідуального завдання:

Назва проекту

Галузь

Зміст проекту

      1. Характеристика компанії

      2. Маркетинг

      3. Конкуренція

      4. Менеджмент

      5. Проект

      6. Фінансові показники проекту

      7. План здійснення проекту

5. Навчально-методичні матеріали Література до курсу

Основна:

  1. Губський Б.В. Інвестиційні процеси в глобальному середовищі. - К.: Наукова думка, 1998. - 390 с.

  2. Дэниелс Дж., Радеба Л. Международный бизнес. - М.: Дело, 1994. - гл. 6, 11, 13, 14, 15, 16, 19.

  3. Киреев А. Международная экономика. - М.: Международные отношения. 1997. - гл. 9,11.

  4. Рогач О.І., Шнирков О.І. Транснаціоналізація світового господарства та перехідні економіки. - К.: ВЦ "Київський університет", 1999. - 302 с.

  5. Сприяння сталому економічному зростанню в Україні. - К.: Альфа-Принт, 2001. - 347 с., гл. 12,13,18.

  6. Транснаціональні корпорації. - К.: Таксон, 2001. - 304 с.

Додаткова:

  1. World Investment Report 2002. Transnational Corporations and Export Competitiveness. New York-Geneva, United Nations, 2002. - 319 p.

  2. Портер М. Международная конкуренция: конкурентное преимущество стран. - М., 1996.

  3. Гаврилюк О.В. Іноземні інвестиції. - К.: Інститут світової економіки та міжнародних відносин, 1998. - 202 с.

  4. Сливоцький А. Міграція капіталу. - К.: Пульсари, 2001. - 296 с.

Робоча програма дисципліни "транснаціональні корпорації"

1. Загальні відомості

Курс "Транснаціональні корпорації" відноситься до циклу професійно-орієнтованих дисциплін і є одним з профілюючих для студентів, що навчаються за спеціальністю 6.050100 "Міжнародна економіка".

Курс "Транснаціональні корпорації" передбачає ґрунтовне вивчення теоретичних та прикладних аспектів транснаціонального виробництва та обігу в умовах глобальної економіки.

Теоретичними засадами транснаціональних корпорацій є теорії міжнародної торгівлі та конкуренції, сучасні теорії міжнародного руху капіталу та прямих іноземних інвестицій.

Суттєве значення надається аналізу сучасних тенденцій та форм транснаціоналізації у сфері виробництва та послуг. Розглядаються основні складові економічного механізму та структура фінансування діяльності ТНК. Широко використовується аналіз сучасних тенденцій діяльності ТНК, практичних ділових ситуацій у сфері транснаціоналізації. Прикладний аспект також позначений у розгляді основних проблем управління транснаціональними корпораціями, таких як мотиви іноземного інвестування, управління ризиками іноземного інвестування, фінансовий менеджмент транснаціональних корпорацій та інші.

Тенденції транснаціоналізації також розглядаються стосовно умов перехідних економік з урахуванням їх макроекономічної специфіки та особливостей економічного механізму. Узагальнюється досвід та проблеми іноземного інвестування та діяльності транснаціональних корпорацій в перехідних економіках та, зокрема, в України. Розглядаються особливості регулювання іноземних інвестицій та основні проблеми його удосконалення.

Студенти опрацьовують статистичні дані та конкретні ділові ситуації з практики транснаціональних корпорацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]