Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
history.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
767.49 Кб
Скачать

Тема 7. Післявоєнний устрій світу. Протиборство двох світових систем. Вступ людства в епоху нтр /1945-1960 рр.

1. Охарактеризуйте, які геополітичні зміни у світі стали наслідком закінчення Другої світової війни.

Перемога Об'єднаних Націй - Сполучених Штатів Америки, Радянського Союзу, Великої Британії, Франції, Китаю - та їхніх союзників над державами-агресорами у Другій світовій війні зумовила докорінну зміну сил у світі. Німеччина, Італія, Японія, внаслідок воєнної поразки виявилися в економічному відношенні суттєво ослабленими, причому Німеччина та Японія на певний час залишилися поза межами міжнародного співтовариства. В результаті війни великих матеріальних втрат зазнали й держави-переможниці — Велика Британія і Франція, що значно послабило їх міжнародні позиції.

На авансцену світової політики вийшли дві наддержави — США і СРСР. Маючи значну військову та економічну перевагу над Радянським Союзом, Сполучені Штати заради зменшення власних втрат у війні з Японією погодилися визнати за Сталіним перевагу у деяких країнах Центральної та Східної Європи. Сталін же, порушивши домовленості, взяв набагато більше, ніж йому належало.

По закінченні війни країни-переможниці підписали мирні договори з колишніми союзниками Ні­меччини. їх тексти було розроблено на Паризькій мирній конферен­ції у 1946 р. Підписано їх було 10 лютого 1947 р., а вступили вони в дію 15 вересня того ж року.

Мирний договір з Італією підписали 20 держав, які воювали з нею у Другій світовій війні. В них були зафіксовані незначні зміни франко-італійського кордону на користь Франції. До Югославії відійшли пів­острів Істрія й частина Юлійської Крайни, м. Ф'юме, комуна Зара та острів Пелагоза. Додеканеські острови переходили до Греції. Італія визнала незалежність Албанії та Ефіопії.

Знищувалися італійські прикордонні споруди, заборонялося ство­рення нових військово-морських баз та ряд видів озброєнь. Італія мала сплатити репарації: СРСР - 100 млн дол., Албанії - 5, Ефіопії - 25, Греції - 105, Югославії - 125.

Мирний договір з Фінляндією підписали 10 держав. Кордон країни визначався станом на 1 січня 1941р. з усіма втратами на користь СРСР за Московським мирним договором 1940 р. Найбільше репарацій Фін­ляндія повинна була сплатити СРСР - 300 млн дол.

Мирний договір з Румунією, Болгарією й Угорщиною підписали від­повідно 11, 12 й 12 держав. Територіальні постанови підтвердили не­змінність кордонів Болгарії у тому вигляді, у якому вони були на 1 січня 1941 р., Угорщини на 1 січня 1938 р., Румунії—на 1 січня 1941 р., а румуно-угорського кордону - на 1 січня 1938 р. Також передбачала­ся виплата репарацій: Румунія — СРСР, Болгарія - Югославії та Гре­ції, Угорщина — СРСР, Чехословаччині та Югославії.

Важливою подією у повоєнних міжнародних відносинах стало створення Організації Об'єднаних Націй (ООН).

2. 3 Якою метою було утворено Організацію Об'єднаних Націй? Покажіть роль і місце України в її утворенні.

Уже в ході війни учасники антигітлерівської коаліції повернулися до ідеї створення міжнарод­ного органу, що відігравав би роль своєрідного диригента у повоєнному світі. США виступили з ініціативою відмовитися від реанімації аморфних структур Ліги Націй і створити організацію, що була б своєрідною «наддержавою» з реальними важелями впливу на прояви агресії та експансії. Зокрема, передбачалося запровадження посади «всесвітнього посередника» (Генерального директора, канцлера чи генерального секретаря) Об'єднаних Націй з надзвичайно широкими повноваженнями, аж до права санкціонувати застосування міжнародного війська проти агресора. Крім того, передбачалося запровадити посаду президента ООН. У відповідь Сталін висунув вимогу, щоб в ООН були представлені усі 16 радянських республік. Щоправда, згодом скоротив їх число до трьох, а потім і до двох — України і Білорусі. США і Англія погодилися на це. 26 червня 1945р. 51 країна — учасниця Сан-Франциської конференції (у тому числі й делегація УРСР) підписала Статут ООН, який набрав чинності з 24 жовтня 1945 р. Головними цілями ООН Статут визначав підтримання міжнародного миру, попередження й усунення загрози агресії, розв'язання міждержавних суперечок мирним шляхом, повага до права кожної нації на самовизначення тощо.

Головними органами ООН є Генеральна Асамблея (у 1997 р. її главою було обрано представника України Геннадія Удовенка) і Рада Безпеки. Очолює ООН Генеральний секретар. Місцем розташування штаб-квартири 00Н було обрано Нью-Йорк.

У зв'язку з тим, що СРСР отримав три голоси, у той час як усі інші країни мали по одному, було вирішено при ухваленні рішень керува­тися принципом вето. Без цього конгрес США не погоджувався на член­ство країни в ООН. Державами — постійними членами Ради Безпеки, що мають право вето, є США, Росія (як правонаступниця СРСР), Велика Британія, Франція і Китай. Останнім часом обговорюється питання про прилучення до неї Німеччини, Японії та представника Африки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]