Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
history.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
767.49 Кб
Скачать

1.9.Причини відставання соціалістичних країн від Західних держав у науково-технічній сфері.

Водночас поряд з досягненнями мали місце прорахунки й помилки, що надавало процесові НТР суперечливий, непослідовний характер. Це проявилося в тому, що, по-перше, в 60-ті рр в соціалістичних країнах розвиток науки значно випереджав зростання вир-тва. Наслідки цього стали відчутними на початку 70-х рр, коли в країнах соціалізму стала помітно падати ефективність вир-тва, темпи зростання продуктивності праці і якість промислової продукції. По-друге, на відміну від передових країн, де здійснювалися рішучі кроки до використання новітніх технологій, в СРСР продовжували йти шляхом подальшого збільшення капіталовкладень, будівництва підприємств з індустріальною технологією.

Тема 8. Нові риси світового розвитку у 70-ті - середині 80-х рр.

1. Вкажіть на базові напрямки другого етапу нтр.

Поглиблення і прискорення розгортання НТР на другому її етапі, тобто у 70-ті роки і наступні десятиріччя, позначені подальшими швидкими позитивними змінами у матеріальному та духовному житті народів світу. Разом з чим саме у ці роки політичне зріс вплив HTР на стратегію, політику й тактику правлячих політичних партій різних країн світу, на їх внутрішню і міжнародну діяльність, що призвело до зайвої ідеологізації процесу використання досягнень НТР.

2. Розкрійте якісні зміни в економічній структурі та соціально-політичній сфері країн Заходу в умовах другого етапу нтр.

Якісні зміни в економіці та фінансовій структурі, які стались під впливом НТР в 60-х і особливо на початку 70-х рр., значно посилили і роль державно-монополістичного капіта-лізму. Він став активно втручатись у соціально-економічні процеси . Під його тиском здійснено, хоч і в різній мірі, одержавлення приватної власності в Англії, Швеції, Франції, Італії, США та інших країнах.

3. Причини економічних потрясінь 70-х - поч. 80-х рр. У провідних державах світу, їх особливості.

Хоча в 70-ті pp. перебіг економічних процесів у капіталістичних країнах здійснювався більш-менш позитивно, податкова та бюджетна політика державно-монополістичного капіталізму стала однією з при­чин циклічної кризи 1974 p. Вона супроводжувалась зростанням без­робіття, виникненням та розвитком інфляційних процесів, підвищен­ням цін на товари та послуги.

4. Посилення впливу держави на реалізацію соціальних програм у капіталістичному світі.

Наростання труднощів у капіталістичній економіці на початку 70-х pp. змусило буржуазію переглянути своє ставлення до системи державного регулювання. Керівні кола багатьох капіталістичних дер­жав вдалися до проведення приватизаційних кампаній та ослаблення контролю за крупним капіталом. Це стосувалося США, Англії, ФРН, Японії, Італії та деяких інших держав, що на початку 80-х р. здійснили ряд заходів (скасування податків з доходів корпорацій, збільшення ставок банкового кредиту, скорочення витрат на страхування, пенсії тощо), які надавали більшої свободи транснаціональним корпораціям та банкам.

Під впливом НТР на якісно нову основу перейшло в цілому капіталістичне виробництво, що сприяло проведенню досить гнучкої політики маневрування у вирішенні соціальних проблем. У ці роки постійно зростали витрати на потреби пенсіонерів, безробітних, інвалідів. За даними статистики у 1967 —1982 pp. витрати на ре­алізацію соціальних програм у капіталістичному світі зросли на 300%.

Політика соціального маневрування в ці роки здійснювалась без особливих протиріч. Проте пропозиції ліберально-буржуазних, соціал-демократичних партій про збільшення коштів на соціальні програми за рахунок воєнних витрат неодноразово відхилялись парламентами та урядами капіталістичних держав. Як відомо, в кінці 70-х — на по­чатку 80-х pp. у США, Японії та ФРН виникла тенденція до збіль­шення воєнних витрат за рахунок скорочення витрат на соціальні про­грами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]