Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
history.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
767.49 Кб
Скачать

5.Які риси характеризували процес соціально-економічної та політичної стабілізації західних країн у 20-ті роки?

У провідних капіталістичних країнах відбулася структур­на перебудова економіки. Головну роль стали відігравати га­лузі масового виробництва — автомобільна, електротехніч­на, хімічна раціоналіза­ції виробництва й механізація, стандартизація, конвейєрні лінії.

Політичний розвиток Великобританії відбувався в руслі традиційного парламентаризму З країни-кредитора вона перетворилася на країну-боржника США і своїх домініонів. У 1920—1921 рр. у промисловості Великобританії почалася кри­за, що призвела до скорочення виробництва і масового безро­біття. Застрайкували шахтарі, транспортники, вимагаючи ско­рочення робочого дня і підвищення заробітної платиОднак робітничий рух прохо­див організовано Повільно відбувалася— суднобудування, вугільна промисловість В автомобільній, електротехнічній і хіміч­ній промисловості застосувалися новітні технології й техні­ка; Уповільненими були темпи інвестицій у власну промис­ловість,. Власники шахт вирішили збільшити видобуток вугілля не шляхом мо­дернізації виробництва, а через скорочення заробітної плати шахтарів і збільшення тривалості робочого дня. Це спричи­нило найгостріший соціальний конфлікт в історії Англії. У 26р. почався загальний страйк шахтарів.

ФранціяНа виборах Національний блок отри­мав дві третини голосів і сформував уряд на чолі з О. Міль-єраном. Уряд обіцяв провести широкі соціальні реформи, на основі розумного компромісу владнати стосунки між робіт­никами і власниками підприємств, надати робітникам мож­ливість брати участь у розподілі прибутків тощо. Однак ре­ально жодних соціальних реформ проведено не було. Щоро­ку збільшувалася кількість страйків, а число страйкуючих досягло 1,2 млн. осіб. На виборах у травні 1924 р. Лівий блок здобув перекон­ливу перемогу.. Впоратися з економічними проблемами і вирішити обіцяні соціальні питання він так і не зміг. На виборах 1926 р. до влади прийшли праві сили, які утворили нову полі­тичну коаліцію — Національне єднання

Німеччина.Прийняття у 1919 р.. Конституція проголошувала демократичні права і свободи громадян, закріпила ряд соці­альних завоювань періоду революції — легалізувала проф­спілки, дозволила робітникам створювати ради на підприєм ствах, укладати колективні договори тощо У 1922 р. до вла­ди прийшли буржуазно-націоналістичні сили, виразником інтересів яких став уряд В. Куно. Він розгорнув націоналіс­тичну пропаганду й почав одвертий саботаж репараційних виплат. У відповідь франко-бельгійські війська окупували Рурську область. Німеччину охопила гостра політична криза. В країні ширився рух протесту проти авантюристичної полі­тики уряду, і внаслідок загального страйку в серпні 1923 р. уряд пішов у відставку Лише з другої половини 20-х років намітилася стабіліза­ція економічної ситуації в Німеччині на основі плану Дауеса. який передбачав надання Німеччині американських кредит тів і стабілізацію німецької валюти внаслідок введення золов тої марки. У 1924 р. була ліквідована політична криза, пов'язана з питанням про німецькі репарації. Німеччина звільняла­ся від 'їх значної частини.

Партії лівої орієнтації суперничали з партіями правої орієнтації Соціал-демократи були найвпливо-вішою партією і мали вагоме представництво в Рейхстазі. Від­верто ворожу позицію щодо них займали комуністи, які пере­бували під впливом Комінтерну, залишалися на позиціях до­гматизованого марксизму, виступали за диктатуру пролетаріа­ту й повалення існуючого уряду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]