Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
history.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
767.49 Кб
Скачать

5. Ідеологія і практика лівих, ліберально-реформістських і консервативних партій в умовах розвитку нтр.

Що ж стосується лівих сил, то вони являли собою найбільш ши­рокий спектр політичних партій та організацій (від комуністів до лівих соціал-демократів) і в цілому відбивали інтереси робітничого класу.

У найбільш розвинутих країнах капіталу (США, ФРН, Англії, Франції, Канаді) в кінці 60-х та на початку 70-х рр, активізували свою діяльність реформістські партії. Посилювався вплив і соціал-демок­ратії, яка в ці роки очолювала уряди або входила до складу урядів 15 європейських держав.

Вплив західноєвропейської соціал-демократії на міжнародний політичний курс визначився у кінці 70-х — на початку 80-х pp. ак­тивізацією діяльності Соцінтериу (СІ), що об'єднував переважну ча­стину соціалістичних та соціал-демократичних партій світу.

6. Світовий ліберальний рух 70-х - середини 80-х рр., його суть.

У 70-ті — на початку 80-х pp. у капіталістичних країнах розгор­нулись різні демократичні рухи. Особливого розмаху набув масовий антивоєнний рух проти мілітаристської політики консервативного уря-

ду в Англії. В країні виникли сотні антивоєнних організацій. Чимало громадських організацій у капіталістичних країнах ведуть активну бо­ротьбу за збереження навколишнього середовища, яке у 70—80 pp. за­знало величезної небезпеки внаслідок процесів прискореного індустріального розвитку. Наприклад, в 1980 p. сформувалась так зва­на «партія зелених» у ФРН, кандидати якої були обрані до бундестагу. Закони, прийняті на їхню вимогу, поставили дуже жорсткі економічні кордони на шляху забруднення довкілля.

7. Глобальні екологічні проблеми в умовах нтр і перспективи їх вирішення.

Глобальні проблеми, які поста­ли перед людством у ці роки, з одного боку, сприяли загостренню про­тиріч суспільного розвитку, а, з другого — настіино вимагали змін трздииіиних підходів до їхнього вирішення. Екологічна криза, нестача сировини та продопольства, різні політичні процеси, що так чи Інакше впливали на економіку, — всі ці фактори проявили себе з особливою силою в кінці XX ст., висунули перед країнами, незалежно від прина­лежності до тієї чи іншої системи, необхідність об'єднати зусилля для вирішення головних проблем людства.

8. Наростання кризових явищ в економічному і суспільно-політичному житті в країнах соціалізму.

70—80 pp. показали, що соціалізм багато в чому відстає від роз­винутих капіталістичних країн. Йдеться не тільки про науково-технічний прогрес, але і про деякі форми організації виробництва та суспільного життя, вирішення соціальних проблем. Показове щодо цього співвідношення рівня національного доходу на душу населення в соціалістичних та капіталістичних країнах. Як відомо, цей показник найточніше відтворює реальні економічні і соціальні досягнення тих чи інших країн.

продовольства і товарів першої потреби. США, Велика Британія та Франція терміново організували "повітряний міст" між Зх Німеччиною і Зх Берліном. Лише таким чином вдалося налагодити постачання населенню міста продуктів і товарів.

Блокада Зх Берліна тривала до травня 1949р. Переконавшись, що змусити своїх колишніх союзників піти з Зх Берліна не вдасться, Сталін змушений був зняти блокаду. Проте економічні відносини між Зх та Сх Німеччиною так і не нормалізувалися.

США, Велика Британія і Франція розпочали підготовку до відбудо­ви Німеччини на території трьох західних зон окупації. Було опра­цьовано й затверджено верховними комісарами зон Основний Закон (конституцію) створюваної держави - Федеративної Республіки Ні­меччини (ФРН). Конституція запроваджувала у ФРН парламентську форму правління, закріплювала за громадянами демократичні права і свободи. Основний закон проголошував, що ФРН - держава перехідного періоду, створена від імені всіх німців з перспективою май­бутнього возз'єднання з нею решти німецьких територій у кордонах 1937р. Проголошення Федеративної Республіки Німеччини відбулося 20 вересня 1949 р. У відповідь на це 7 жовтня за підтримки СРСР на те­риторії радянської зони окупації було проголошено Німецьку Демо­кратичну Республіку (НДР). З проголошенням ФРН і НДР було довершено розкол Німеччини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]