Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
history.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
767.49 Кб
Скачать

1.1.Вступ людства в епоху науково-технічної революції. Зміст і характерні особливості 1-го етапу нтр.

У середині 20ст відбувся перехід від еволюційної до революційної форми розвитку в науково-технічному прогресі: починається НТР. Її суть полягає в докорінних якісних змінах сучасних продуктивних сил на основі перетворення науки на безпосередню виробничу і соціальну силу. НТР розпочалась невдовзі після 2 Світової війни. Термін НТР ввели англ вчений Бернал, академіки Вавілов, Курчатов, Берг…

Початок НТР (з середини 50-х і до 70-80-х рр) назвали етапом автоматизації.

Нові уявлення про молекулярну й атомну структури речовини, виробництво синтетичних матеріалів, виробництво ядерної енергії, використання плазмохімічних процесів, лазерів розвивали творчі можливості людини, посилювали соціальну суть науки, значення її гуманітарних галузей. Взаємодія науки і політики все більше набувала категоричного характеру. Не лише наука здатна обґрунтовувати теорію і практику політичного життя, але й політика може затримати розвиток науки або спрямувати його в інше річище.

1.2 . На яких напрямках базувався перший етап нтр?

Преший етап охоплював 1943-1947 рр. І мав демократичний характер. На цьому етапі були сформовані коаліційні уряди діяла багато партійна система, проводилась боротьба з будь-якими проявами фашистської ідеології, були комфісковані підприємства тих власників , які співробітнячали з фашистами. Одне слово, віцдбувся процес демократизації політичного ладу.

1.3.Вплив нтр на соціально-політичні процеси в країнах Заходу.

На капіталізм НТР справила трансформуючий вплив. На зміну одногалузевим об’єднанням капіталу в 50-60-ті рр прийшла нова багатогалузева форма монополій –концерни. Промислові об’єднання, що створювались, не тільки виходили за межі однієї галузі, але й активно втручались в банківську сферу. Така структурна перебудова дала поштовх до нового розвитку конкуренції. Проте у зростанні цих міжгалузевих структур була і негативна сторона, оскільки гігантські концерни сприяли монополізації вир-ва і реалізації продукції, що вело до знищення темпів економічного зростання. Наприкінці 60-х-поч 70-х рр активно виникають транснаціональні корпорації. Долаючи кордони окремих капіталістичних країн, цей вид монополій стимулював розвиток світ.капітал вир-ва, поширював ринок товарів та послуг, активізував конкурентну боротьбу. Якісні зміни в економічній та фінансовій структурах під впливом НТР суттєво впливали на роль держ –монополій кап-му. Для 60-х рр характерним було активне втручання держави в соц –екон відносини, хоча ступінь втручання був різним. В 60-ті рр характ. тенденція до націоналізації частки прив. власності. Однак ця тенденція не виявила себе як стала.

1.4.Суть соціальних проблем у країнах Заходу в умовах нтр.

В соц плані НТР відіграла негативну роль в посиленні тенденції росту безробіття капіталістичних країн. Надлишок робітників, який утворився в результаті запровадження нової технікиі ресурсозберігаючих технологій, капітал виштовхував із сфери вир-ва. Це створювало певну загрозу політ. і соц. стабільності, що змушувало капіталізм включати механізми соц. регулювання. Використовуючи досягнення НТР, капіталістичні держави шляхом безпосереднього втручання сприяли зростанню зайнятості робітників, розвиваючи старі і створюючи нові галузі економіки. Держава і приватний капітал у 60-ті рр досить успішно вирішували соц. завдання, забезпечуючи зростаючі потреби пенсіонерів, безробітних, багатодітних сімей та інвалідів. Цьому сприяло постійне піднесення екон. і фінансових можливостей капіталізму, який сповна використовував досягнення НТР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]