Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ММ (2011).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.19 Mб
Скачать

4. Програми організаційного розвитку міжнародних корпорацій

Програми організаційного розвитку міжнародних корпорацій являють собою сукупність принципів, методів, прийомів, форм організації господарської діяльності, що припускають перетворення формальних і неформальних елементів організації для забезпечення функціонування і розвитку корпорації.

Основні принципи організаційного розвитку

Організаційний розвиток міжнародного бізнесу базується на наступних принципах:

  • увага вищого керівництва, для чого визначається ступінь участі в процесі перетворень;

  • координація процесу перетворень зі звичайною діяльністю компанії з оптимальним розподілом обмежених ресурсів, у т.ч. кадрів;

  • узгодження різноспрямованих мір для вирішення комплексної проблеми перебудови;

  • систематичне проведення змін, заходів для подолання опору й організації підтримки перетворень.

Комбіновані втручання в організаційний розвиток

Прикладом комбінованого втручання в організаційний розвиток, застосовуваного великими міжнародними корпораціями є концепція тотального управління якістю.

Тотальне управління якістю (Total Quality Managing - ТQM), припускає управління з орієнтацією на поліпшення якості продуктів, послуг і на залучення працівників у справи компанії шляхом розширення їхніх повноважень. На формальному рівні ТQМ припускає повне перепроектування робіт, включаючи створення самокерованих робочих груп, формування органічної організаційної структури і міжфункціональних координаційних груп. На неформальному рівні ТQМ вимагає довіри і прихильності до корпорації і її місії, співробітництва, а не конкуренції між індивідами і групами, відкритого улагоджування розбіжностей.

Модель вибору методу втручання визначається тимчасовими параметрами, результатами діагностики проблем, що обмежуються умовами.

Етапи здійснення перетворень:

  1. формується бажана модель компанії в рамках обраної стратегії фірми, її цілей і способів їхнього досягнення;

  2. аналізується існуючий бізнес фірми з оцінкою факторів зовнішнього і внутрішнього середовища і діагностикою проблем – виявлення фактів і конкретних причин, що ведуть до визнання цілей перетворень;

  3. розробляється модель нового бізнесу з перепроектуванням існуючого бізнесу;

  4. визначаються форми і ступінь втручання, що призведе до перетворень у потрібному напрямку, розподіляються обов'язки, узгоджуються терміни;

  5. здійснюється втручання у відповідний час і в необхідних масштабах з метою забезпечення максимальної імовірності успішних перетворень;

  6. здійснюється оцінка результатів з метою визначення масштабів спрямованості процесу перетворень і необхідності коректування втручання.

5. Управління організаційним розвитком міжнародних корпорацій

Новий тип управління організацією розробляється індивідуально кожною компанією. Копіювання організації роботи компанії світового класу не гарантує успіх, оскільки повне копіювання просто неможливt. Для забезпечення змін у компанії співробітникам надається свобода дій. За твердженням експертів, командно-адміністративними методами управління адекватних часу змін не досягти. Для того, щоб перетворення в компанії здійснилися, потрібно, щоб усі? хто бере участь у плануванні майбутнього, хотіли б змінити принаймні на 50% існуючу організацію справ.

Процес, при якому аутсайдери або інсайдери беруть на себе роль організатора змін у рамках програми організаційного розвитку, називається перетворенням, а конкретна дія консультанта, менеджера, радника з метою сприяння організаційному розвиткові є втручанням.

Фактори успіху перебудови

Успіх перетворень у компанії визначається рядом факторів, основними серед яких є зовнішні зв'язки з постачальниками, споживачами, посередниками, конкурентами, наявність чітких цілей, створення комплексних команд з організаційного розвитку, навчання персоналу. Велику роль грають також розуміння і прийняття необхідних змін, здатність змінювати культуру, наявність сильного лідера, підготовка програм стимулювання персоналу і встановлення чітких ролей і відповідальності.

Шляхи управління перетвореннями

У практиці міжнародних корпорацій існує кілька шляхів управління плановими змінами: застосування влади, розумних розрахунків і перепідготовка фахівців.

Застосування влади з метою здійснення перетворень має на увазі застосування примушення з боку менеджерів, використовуючи заохочення і покарання. У сучасних компаніях, за винятком кризових ситуацій, застосування влади не є тим методом, що вітається і практикується для здійснення перетворень.

Застосування розумних розрахунків засновано на поширенні інформації про майбутні зміни до передбачуваного перетворення. Визнання наявності індивідуальних мотивів і потреб, групових норм і санкцій припускає відношення до компанії як одночасно і до робочою, і до соціальної одиниці.

Перепідготовка фахівців являє собою підготовку кадрів для поліпшення функціонування організації, свідомості необхідності здійснення перетворень, зниження опору змінам [32].

Менеджери, що керують організаційним розвитком систематизованим чином із застосуванням різних методів, мають більше шансів одержати результат, на який вони розраховували.