Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ММ (2011).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.19 Mб
Скачать

2. Види фінансової звітності

Облікова інформація корпорації розкривається за допомогою наступних фінансових звітів:

  • бухгалтерський баланс,

  • звіт про прибуток і збитки,

  • звіт про рух коштів,

  • звіт про власний капітал,

  • примітки до фінансової звітності.

Бухгалтерський баланс

Основним документом фінансової звітності у всіх країнах є бухгалтерський баланс компанії - головне джерело інформації про фінансово-майновий стан фірми для всіх зацікавлених користувачів.

Баланс призначений для відображення фінансового стану суб'єкта, що хазяює, на конкретний момент часу: на дату створення компанії, на початок і кінець звітного періоду, на дати складання проміжних фінансових звітів, у випадках санації, банкрутства, ліквідації, реорганізації і т.д.

Незважаючи на відмінності в назві і побудові балансів (у США - балансовий звіт, у Росії - бухгалтерський баланс; іноді його ще називають звітом про фінансовий стан), у їхню основу в будь-якій країні покладене основне рівняння бухгалтерського обліку, що відображає взаємозв'язок між активами, пасивами (зобов'язаннями і власним капіталом):

Активи = Капітал + Зобов'язання

Активи відображають загальну вартість того майна, яким розташовує корпорація і яке знаходиться в його обороті. Фінансові зобов'язання відображають розмір фінансування активів компанії сторонніми організаціями, фірмами, банками, бюджетом, приватними особами, тобто обсяг його кредиторської заборгованості. Капітал власників характеризує вартість інвестицій, зроблених у дану компанію його власниками.

Це рівняння було сформульовано відомим італійським математиком Лукою Пачолі в 1494 р. у спеціальному трактаті, присвяченому теорії бухгалтерського обліку.

Системи бухгалтерського обліку всіх країн засновані на використанні цього рівняння. Практично кожна господарська операція, що підлягає відображенню в бухгалтерському обліку, може бути формалізована в рамках цього рівняння чи в рамках різних його варіацій.

Як і кожна алгебраїчна рівність, основне бухгалтерське рівняння може бути трансформоване в такий варіант:

Активи — Зобов'язання = Капітал

Записане в такому виді, воно означає, що кредитори мають пріоритетне право на задоволення своїх фінансових вимог у порівнянні з власниками компанії. Рівняння показує, яка загальна вартість активів корпорації, яка їхня частина підлягає першочерговому відшкодуванню в рахунок погашення боргових зобов'язань перед кредиторами, а також яка частина активів забезпечена фінансовою участю власників фірми і, отже, залишається в їхній власності після оплати всіх боргів.

Визначення поняття «активи» і його економічний зміст приведений у таблиці 7.3

Відповідно до Концептуальної основи МСФЗ під зобов'язаннями розуміють не просто заборгованість фірми, а дійсну заборгованість компанії.

У республіці Бєларусь Законом «Про бухгалтерський облік і звітність» зобов'язання визначаються як заборгованість організації перед іншими особами, у тому числі її засновниками і власниками майна, виникнення якої є наслідком господарських операцій, що вчинилися.

В Естонії відображене в балансі зобов'язання – зобов'язання, що виступає заборгованістю суб'єкта бухгалтерського обліку, що виникло в звітному періоді чи в попередні періоди, і яке в майбутньому призведе до відмовлення від майна.

У США під зобов'язаннями розуміють борги й інші зобов'язання фірми, що виникають, головним чином, при придбанні товарів чи наданні послуг у кредит, чи кредитів, що фірми одержують для свого фінансування.