Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект ММ (2011).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Звіт про зміни у власному капіталі

Звіт про зміни у власному капіталі надають переважно акціонерні товариства відкритого типу. Міжнародні стандарти не відносять звіт про зміни у власному капіталі до обов'язкового пакета звітності.

Зміни у власному капіталі компанії за період між двома датами балансу показують збільшення (зменшення) його чистих активів за допомогою конкретних принципів оцінки, прийнятих і розкритих у фінансових звітах.

Загальна сума змін у власному капіталі відображає загальну суму отриманого прибутку чи збитку від діяльності фірми протягом визначеного періоду, у т.ч. від операцій по розрахунках з акціонерами (внесення капіталу, виплата дивідендів).

Першу групу змін можна описати як операції капітального характеру з власниками компанії й операції, зв'язані з розподілом частини прибутку на користь власників.

Друга група пов'язана зі зміною емісійного доходу та резервів і містить у собі прибуток (збитки), які відображаються безпосередньо в звіті про прибуток і збитки, а також частину прибутку (збитків) компанії, визнаних змінами в капіталі, аналогічно першій групі.

Основне призначення звіту про зміни у власному капіталі - відображення прибутку (збитків), що визнаються як зміни в капіталі. До них відносять прибутки (збитки), що виникають у результаті переоцінки основних засобів, інвестицій; виникнення курсових різниць від перерахунку фінансової звітності іноземних підрозділів, дочірніх компаній.

Відповідно до МСФЗ 1 фірма може надавати звіт про зміни у власному капіталі, у якому наводиться:

  • чистий прибуток чи збиток за визначений період;

  • кожна стаття доходів і витрат, прибутку чи збитку (яка відповідно до вимог інших стандартів визнається безпосередньо в складі власного капіталу) і загальна сума по цих статтях;

  • вплив змін в обліковій політиці і виправлення істотних помилок,

  • фундаментальні помилки і зміни в обліковій політиці;

  • капітальні операції з власниками інвестицій і виплати їм дивідендів;

  • сальдо накопиченого прибутку (збитку) на початок визначеного періоду і на дату балансу, а також зміни за період;

  • узгодження балансової вартості кожного класу власного капіталу,

  • премії по акціях і всі забезпечення на початок і кінець періоду, що розкривають кожну зміну окремо.

Звіт про зміни у власному капіталі звичайно надається у видгляді таблиці, у якій узгоджується сальдо кожного компонента власного капіталу на початок і кінець періоду, включаючи всі перераховані вище статті. Альтернативою є представлення окремого компонента фінансових звітів, що визнає лише перші три статті, інші розкриваються в примітках до фінансових звітів.

МСФЗ 8 вимагає, щоб при визначенні чистого прибутку чи збитку в звіт про зміни у власному капіталі включалися всі статті доходів і витрат, зазнаних протягом періоду. Інші стандарти вимагають, щоб прибутки та збитки (наприклад, від дооцінки й уцінки), а також деякі курсові різниці визнавалися безпосередньо як зміни власного капіталу разом з капітальними операціями, зв'язаними з власниками і виплатами власникам дивідендів. Оскільки при оцінці змін у фінансовому стані компанії між двома датами балансу важливо враховувати всі прибутки та збитки, МСФЗ 8 вимагає складання звіту, що відображає загальну суму прибутку і збитків фірми, включаючи ті, котрі визнаються безпосередньо в розділі власного капіталу.

У такій формі звіт складається індивідуальними приватними фірмами. Для партнерств (товариств) і корпорацій він має трохи інший вид. У звіті про власний капітал товариств необхідно надати інформацію про:

  • капітал кожного власника;

  • чистий прибуток, що приходиться на частку кожного;

  • відсотки, що нараховуються на капітал і його вилучення,

  • заробітну платню власників (якщо всі ці моменти передбачені договором (угодою) про партнерство).

Для корпорацій у цьому звіті необхідно розкривати інформацію про кількість дозволених до випуску та випущених акцій, в обігу; викуплені акції; додатковий капітал; накопичений нерозподілений прибуток, тобто всю інформацію, що стосується власного капіталу компанії. Остання інформація надається не у формі окремого звіту, а в примітках до фінансової звітності.