Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
471-oblik-audyt-vstup-fahu-len-nehay.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 10. Організація аудиту в Україні

готовки аудиторів; веде Реєстр аудиторських фірм та аудиторів, які одноосібно надають аудиторські послуги; створює на тери­торії України регіональні відділення, визначає їх повноваження і контролює їх діяльність; встановлює розмір плати за проведення сертифікації осіб, які претендують на отримання сертифіката; розглядає скарги на діяльність окремих аудиторів та аудиторсь­ких фірм з питань їх компетенції; застосовує до аудиторів стяг­нення за неналежне виконання своїх професійних обов'язків у вигляді попереджень, припинення дії сертифіката на строк до одного року або анулювання сертифіката; сприяє виданню нор­мативних, методичних та інших матеріалів з питань аудиторсь­кої діяльності. Для вирішення цих завдань при АПУ створені та­кі комісії:

— Комісія з сертифікації та удосконалення професійних знань аудиторів;

  • Комісія зі стандартів аудиту та контролю якості;

  • Дисциплінарна комісія;

— Комісія Аудиторської палати України з правового забезпечення аудиту та зв'язків з громадськістю.

10.4. Цілі та принципи аудиту

Аудитор є професійним бухгалтером, який виконує специ­фічні функції. Згідно з Кодексом етики професійних бухгалтерів цілі бухгалтерської професії полягають у виконанні роботи від­повідно до найвищих стандартів професіоналізму, в досягненні найкращих результатів діяльності і в цілому у задоволенні гро­мадських інтересів. Інвестори, кредитори, роботодавці та інші сектори ділового співтовариства, а також уряд і населення по­кладаються на професійних бухгалтерів, довіряючи їм ведення фінансового обліку і підготовку фінансових звітів, здійснення

204

Тема 10. Організація аудиту в Україні

ефективного фінансового менеджменту і надання компетентних консультацій з різних питань бізнесу та оподаткування. Став­лення та поведінка професійних бухгалтерів при наданні таких послуг впливає на економічний добробут їх співтовариства і країни. Такі цілі вимагають забезпечення чотирьох основних по­треб: достовірність; професіоналізм; якість послуг; довіра.

Достовірність. В суспільстві в цілому існує потреба в до­стовірній інформації та надійних інформаційних системах.

Професіоналізм. Існує потреба в особах, які можуть бути без сумнівів визначені замовниками, роботодавцями та іншими зацікавленими сторонами як спеціалісти в сфері бухгалтерсько­го обліку.

Якість послуг. Існує потреба щодо впевненості в тому, що всі послуги, надані професійним бухгалтером, виконуються згідно з найвищими стандартами якості.

Довіра. Користувачі послуг професійних бухгалтерів пови­нні бути впевнені в існуванні основ професійної етики, що регу­люють надання цих послуг.

Принцип (від лат. ргіпсіріит — начало, основа) аудиту — це основні засади, на яких здійснюється аудиторська діяльність. Фундаментальні принципи аудиту визначені Кодексом етики професійних бухгалтерів і є обов'язковими для дотримання в усіх випадках проведення аудиту.

Насамперед аудитор має бути незалежним. Незалежність означає, що приймаючи будь-яке завдання слід бути незалежни­ми та виглядати незалежними від будь-якої зацікавленості, що може бути визнана (незалежно від її дійсних наслідків) несуміс­ною з принципами порядності, об'єктивності та незалежності.

Як фундаментальні принципи аудиту, Кодексом етики про­фесійних бухгалтерів визначено порядність, об'єктивність, про­фесійну компетентність та належну ретельність, конфіденцій­ність, професійну поведінку, техніні стандарти.

205

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]