Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
471-oblik-audyt-vstup-fahu-len-nehay.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 7. План рахунків та форми бухгалтерського обліку

  1. Сутність простої форми обліку.

  2. Сутність спрощеної форми обліку.

  3. Сутність меморіально-ордерної форми обліку.

  4. Сутність журнально-ордерної форми обліку.

  5. Призначення позабалансових рахунків.

  1. Поняття про документообіг та його зумовленість фор­мою бухгалтерського обліку.

  2. Розкрийте поняття малого підприємства, яке може за­стосовувати просту чи спрощену форму обліку.

  3. Хто затверджує плани рахунків для різних юридичних осіб?

7.5. Теми рефератів

  1. Плани рахунків, які застосовуються в Україні. Спільне та відмінне.

  2. Комп'ютерні форми обліку.

  3. Використання даних бухгалтерського обліку на мікро-рівні.

  4. Використання даних бухгалтерського обліку на макро-рівні.

  5. Використання даних бухгалтерського обліку у прийнятті управлінських рішень.

  6. Складіть жарт у проводках.

155

Тема 8. Аналіз господарської діяльності

Тема 8.

АНАЛІЗ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Аналіз неодмінний атрибут діяльності людини у будь-якій сфері буття.

8.1. Основні поняття та роль економічного аналізу за ринкових відносин

Етимологічно слово "аналіз" (від грецького analysis) означає розгляд, вивчення, наукове дослідження будь-чого шляхом роз­членування, розкладання цілого на його складові, що дає мож­ливість з'ясувати внутрішню суть і природу процесів та явищ, їх залежність від різноманітних факторів, оскільки без такого роз­членування (реального або уявного) глибоке вивчення більшості предметів і явищ, що відбуваються у природі та суспільстві, не­можливе. Вивчаючи структуру об'єкта в цілому, аналіз передба­чає не лише пізнання частин, з яких складається ціле, а й з'ясування взаємодії, яка існує між ними. Аналіз являє собою неодмінний атрибут діяльності людини у будь-якій сфері буття.

Водночас, відрив аналізу від синтезу не має пізнавального значення, бо кожен об'єкт пізнання (предмет, явище) — це не просто сума частин або механічна сукупність властивостей. От­же, щоб одержати знання про ціле і поглиблене знання про кожну з його частин, потрібен синтез — поєднання частин, властивостей, які вже виділені в аналізі.

156

Тема 8. Аналіз господарської діяльності

Досить переконливо це положення ілюструє аналіз і вивчен­ня людського організму: мало проаналізувати стан, функції окремих органів (кісткова, серцево-судинна системи, мозок, ни­рки, легені тощо), треба виявити взаємовідношення між ними, між їх функціями, і лише після цього з'являється можливість охарактеризувати стан організму людини в цілому, а потім по­глибити знання про стан і функціонування кожного з його скла­дових.

Аналогічного підходу потребує й аналіз діяльності підпри­ємств — суб'єктів ринкових відносин. Кожне підприємство фу­нкціонує, з одного боку, в умовах дії ринкових механізмів, що постійно змінюються під впливом макроекономічних процесів у народногосподарському комплексі країни і на світовому ринку, з іншого боку, — в умовах конкретних особливостей і специфі­чних задач конкретного підприємства. Ефективність функціону­вання кожного підприємства залежить насамперед від того, від­повідають чи не відповідають управлінські рішення, якими воно керується для досягнення успіху на ринку, цим умовам. Базою для обгрунтування і прийняття оптимальних управлінських рішень може бути тільки глибокий комплексний аналіз дія­льності підприємства. У ході такого аналізу всі сторони діяль­ності підприємства оцінюються з позицій досягнення максима­льно можливого економічного результату (а саме — прибутку, рентабельності) за рахунок оптимально ефективного (в тому чи­слі і з точки зору ліквідності, уникнення ризику банкрутства) використання наявних ресурсів, насамперед фінансових ресур­сів.

Савицька Г.В. дає наступне визначення аналізу: економіч­ний аналіз — це науковий метод пізнання сутності економічних явищ та процесів, що ґрунтується на розчленуванні їх на складо­ві і на вивченні в усьому розмаїтті зв'язків і залежностей.

Об'єктом дослідження в економічному аналізі як науці є ре­зультати господарської діяльності підприємства, а предметом — причинно-наслідкові зв'язки і залежності економічних явищ

157

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]