Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
471-oblik-audyt-vstup-fahu-len-nehay.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Тема 5. Ергономічні проблеми підвищення продуктивності праці та вимоги до працівників бухгалтери

Завданням ергономічного аналізу діяльності є підвищення ерго-номічності системи "людина—машина", під якою розуміють властивість системи змінювати свою ефективність залежно від рівня врахування можливостей людини в процесі її створення і експлуатації. Показники ергономічності дозволяють оцінити очікуваний ступінь реалізації потенційних можливостей системи в ході її експлуатації.

5.3. Сучасні вимоги та підбір кадрів бухгалтерії

В умовах науково-технічного прогресу постійно підвищу­ються вимоги до кадрів. Некваліфіковані кадри не в змозі вико­ристовувати не тільки досягнення науково-технічної революції, а й використати переваги ринкової економіки.

Кадри повинні мати певні знання, навички та вміння. Знання залежать від загальної та спеціальної освіти, навички та вміння — від стажу роботи і віку. Вміння — це здатність виконувати необхідні операції в умовах, що змінюються. Необхідність пев­ної кількості знань, навичок та вмінь випливає з закону відпові­дності кваліфікації робочої сили рівню використовуваних в про­цесі виробництва засобів виробництва і, насамперед, засобів праці. Тому кваліфікація працівника — це здатність викону­вати певну конкретну роботу.

На практиці кваліфікація працівника не завжди точно відпо­відає складності та кваліфікації праці. Якщо кваліфікація пра­цівника нижча за кваліфікацію роботи, яку він повинен викона­ти, то виробляється неякісний продукт, гальмується удоскона­лення техніки і технології, організації праці. Якщо ж кваліфіка­ція працівника вище кваліфікації роботи, з'являється можли­вість удосконалення техніки, технології і організації праці, по­ліпшується якість виробленого продукту.

75

Тема 5. Ергономічні проблеми підвищення продуктивності праці та вимоги до працівників бухгалтери

Комплектуючи кадри бухгалтерії необхідно керуватись До­відником кваліфікаційних характеристик професій працівників бухгалтерського обліку, затвердженим наказом Міністерства праці і соціальної політики України від 29.12.04 № 336.

В Україні сертифікація бухгалтерів обов'язкова лише щодо головних бухгалтерів фінансових установ. Професійні вимоги до керівників та головних бухгалтерів фінансових установ за­тверджені розпорядженням Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 13.07.04 № 1590. Голо­вний бухгалтер фінансової установи повинен відповідати таким професійним вимогам:

а) мати вищу освіту (спеціаліст, магістр);

б) пройти підвищення кваліфікації за формою "спеціаліза­ ція" відповідно до програм, погоджених із Держфінпослуг;

в) мати стаж роботи на посадах головного бухгалтера або бухгалтера, фінансового директора не менший двох років, зок­ рема, на ринках фінансових послуг — не менший 1 року (для головного бухгалтера кредитної спілки та ломбарду — мати стаж роботи на посадах головного бухгалтера або бухгалтера, фінансового директора не менший трьох років);

г) протягом останніх п'яти років не бути керівником, фінан­ совим директором або головним бухгалтером фінансової уста­ нови, визнаної банкрутом, підданої процедурі примусової лікві­ дації, або до якої було застосовано захід впливу відповідним ор­ ганом, який здійснює регулювання ринків фінансових послуг, у вигляді відсторонення керівництва від управління фінансовою установою та призначення тимчасової адміністрації;

г) не маги непогашеної судимості за умисні злочини, злочи­ни у сфері господарської та службової діяльності, а також не бу­ти позбавленим права обіймати певні посади та займатися пев­ною діяльністю.

76

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]