Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
471-oblik-audyt-vstup-fahu-len-nehay.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.71 Mб
Скачать

4.7. Покращення умов праці

Під умовами праці розуміють зовнішнє середовище, в якому працює працівник, ту виробничу обстановку, яка оточує його на виробництві. В більш широкому соціально-економічному розу­мінні в умови праці включають і фактори, що визначають стано­вище працівника в суспільстві. У більш вузькому розумінні — це фактори, що діють на виконавця в процесі праці.

За характером дії ці фактори поєднують у три основні групи:

  • психофізіологічні та соціальні;

  • санітарно-гігієнічні;

  • естетичні.

70

Тема 4. Раціоналізація праці та зниження затрат робочого часу в обліковому процесі

Від величини та напрямку дії цих факторів залежать показ­ники продуктивності праці, її змістовність та привабливість.

Погана організація і обслуговування робочих місць, нераці­ональні режими праці та відпочинку, поганий стан техніки і ви­робничих приміщень, погане культурно-побутове обслугову­вання викликають збільшення затрат нервової і фізичної енергії працівника, що не супроводжується збільшенням продуктивнос­ті праці. Впливають на кількість і якість праці стан техніки без­пеки, організація морального та матеріального стимулювання тощо. Мають вплив на продуктивність праці й природні та клі­матичні фактори. Тому, під умовами праці можна розуміти всю сукупність матеріальних, соціально-економічних, природних і кліматичних умов, в яких здійснюється процес виробництва.

При визначенні практичних заходів по покращенню умов праці насамперед звертають увагу на фактори, що визначають її важкість. Фактори ці багатогранні й важкість праці визначити якимсь одним фізіологічним показником неможливо. Для цього застосовують ряд показників. Основою для попередньої оцінки важкості роботи можуть бути особисті анкетні опитування пра­цівників. Анкетне опитування дає можливість встановити осно­вні напрямки, що зменшують втомлюваність на роботі (покра­щення стану приміщень, техніки, механізація тощо), вирішивши які необхідно дослідити та покращити умови виробничого сере­довища. До нього відносять мікроклімат приміщень, освітле­ність, рівень шумів, загазованість тощо.

Умови праці й культура виробництва взаємно пов'язані та взаємно обумовлені. Удосконалення умов праці позитивно впливає на продуктивність праці, її привабливість, сприяє закрі­пленню кадрів, розвитку ініціативи, укріпленню дисципліни праці, виконанню поставлених перед підприємством завдань.

71

72

Тема 4. Раціоналізація праці та зниження затрат робочого часу в обліковому процесі

4.8. Питання для обговорення

  1. Основні положення наукової організації праці.

  2. Раціональні форм розподілу і кооперації праці.

  3. Організація і обслуговування робочих місць.

  4. Вивчення і розповсюдження передових прийомів і мето­дів праці.

  5. Підготовка і підвищення кваліфікації кадрів.

  6. Нормування праці.

  7. Умови праці.

  8. Раціоналізація відпочинку.

4.9. Теми рефератів

  1. Індивідуальна та групова праця студентів.

  2. Раціоналізація праці й відпочинку студентів.

  3. Взаємозв'язок ритмічності праці та її результатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]